péntek, november 27, 2009

Bokros Lajos


Bokros Lajos MDF-es EP-képviselő - a konzervatív frakció tagjaként - szlovák nyelven szólt hozzá az Európai Parlament kisebbségi nyelvhasználatról folytatott plenáris vitájában. Ezen Leonard Orban, az EU többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa azt jelezte, hogy az Európai Bizottság megkülönböztetett figyelemmel kíséri majd, miként hajtják végre a szlovák államnyelvről szóló törvényt.
Lehet, hogy Európában nem keltett föltűnést, de talán Szlovákiában igen, hogy Magyarország egyik képviselője - aki amúgy Európa számos országában igen nagy tekintélynek örvend, sőt itthon is miniszterelnök-jelölt - magyarországi magyar létére szlovákul beszélt a szlovák nyelvtörvényről. Nagyjából így képzelem el a méltó politikai választ egy - a szlovákokhoz is, nemhogy Európához - méltatlan törvényre.
Egy nagyformátumú politikushoz méltó módon azt mutatta ezzel, hogy Magyarország a szlovák nyelvet egyenrangúnak tekinti, és itt senkinek sem jut, nem juthat eszébe, hogy bárkit korlátozzon a nyelvhasználatban. Ez nem jelenti azt, hogy nincs mit tennünk a magyarországi szlovákok anyanyelvhasználatának komfortosabbá tételéért, de az bizonyos, hogy  senkinek sem jutna eszébe, hogy mondjuk az állam azért büntessen bárkit, mert egy hivatalban vagy az orvosnál a saját - kisebbségi - anyanyelvén akar ügyet intézni. Ez azt jelentené, hogy a köztársaságunk nem köztársaság.
Ráadásul Bokros azzal kezdte, hogy "a szlovák nyelv Európa egyik legszebb nyelve". Ez persze ízlés dolga, én például nem annyira szépnek, mint inkább kedvesnek, ha szabad azt mondanom, aranyosnak találom. Például akkor, amikor az unokám hajlandó nekem szlovákul beszélni. Onnan tud, hogy magyar létére, magyar iskolában ezt tanulta.
Mostmár csak az a kérdés, hogy Bokros Lajos honnan tud szlovákul.
Bár tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha nem tudna, csak vette magának a fáradtságot, hogy egy beszéd erejéig megmutassa, hogy így is lehet politizálni Kelet-Európában.


3 megjegyzés:

Verhás Péter írta...

"Bár tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha nem tudna, "

Szinte szó szerint ezt mondtam a feleségemnek pár napja, amikor olvastam a hírt.

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

Ezzel szemben azonban szerintem meg az a jó, amiért tud. Saját elmondása szerint ennek a térségnek több nyelvén is képes megszólalni. Komolyan vette ugyanis, hogy a Világbank felelős szakértőjeként erre szüksége van. Azt mondta, hogy tud még horvátul (az megy neki a legjobban), lengyelül, csehül.
Szóval szlovák megszólalása gesztus volt, de mélyen megalapozott.

Unknown írta...

Kedves Iván, Bokros Lajos éveken át a szlovák (konzervatív) kormány vezető pénzügyi tanácsadója volt (és Dzurindáék meg is fogadták a tanácsait). Azonkívül sokoldalú kultúrlény, hobbiból tanult meg spanyolul is, csak mert megtetszett neki a spanyol nyelv, pedig spanyol területen nem is dolgozott. Egyébként remekül énekel. Egyáltalán, általános tapasztalatom, hogy a reáliákkal foglalkozó ismerőseim sokkal műveltebbek humán területen, mint fordítva. Bokros pedig minden tekintetben nagyszerű fickó. Én pl. azok közé tartozom, akik miatta fognak az MDF-re szavazni. Barátsággal Fábri Péter

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések