kedd, szeptember 01, 2009

Sültnáci dumák


Ámulattal tölt el, hogyan terjed egy mélysötét árnyék abból a fajtából, amelyik nem ráterül a dolgokra, hanem el is nyeli azokat. És nem valahol az internet mélyén bujkáló provokátorok „tollából”, hanem például az intézményes náci párt legfontosabb orgánumában. A Magyar Hírlap – tulajdonosa Széles Gábor, Orbán tanácsadója, miniszterségi-, sőt netán később miniszterelnökségi várományos – most megint átlépett egy mérföldkövön. Bizonyos Bogár László közgazdász - volt kommunista párttag, népfront titkár, ma a szélsőjobb nagyon morcos főideológusa – odáig merészkedett, hogy „ az emberi jogok című liberális tömegpusztító fegyverről” beszél. A szabadságjogokat konstruált dolgoknak gondolja, amelyek a gyanútlan kifosztottak ön- és közpusztítására valók.
Naná, hogy melegfelvonulásról jut eszébe, hogy „ahhoz, hogy ezek a fegyverek hatékonyan pusztítsanak, a valóságos értékek ellen kell fordítani őket”. Mert ugye „a szexuális aberrációk, a drogok minél szabadabb használata fizikai és lelki értelemben egyaránt szétroncsolja a közösség testét”… ésatöbbi, ésatöbbi. Nem is folytatom.
És ez a Bogár nevű próféta nem ám egy síkhülye, nem egy legális közdroggal – alkohollal – élő lepusztulat, hanem komoly, művelt, egyetemi tanár, tévészereplésre is mindig alkalmas ember, mint ahogy a szerkesztői is nyilván írástudó-félék.
Mit akarnak ezzel sültnáci dumával? Mit készítenek elő? Hogyan létezhet az, hogy mi, magyarok hagyjuk, hogy az egyik legfontosabb tömegpusztító emberi jogot, a sajtószabadságot ilyesmire használhassák?
Ennek a Bogár Lászlónak egyetlen mérsékelt jobboldali sem teszi föl a kérdést, hogy a sokmillió áldozatot hozó demokráciához képest hogyan aránylik ama rémrend áldozatainak száma, aminek irányába ezek a sületlenségek mutatnak? Miért nem mondja meg valaki az egykori Bogár elvtársnak, hogy kár volt ezért rendszert váltani: a szocializmusban kicsiben, puhában megkapta mindazt, amire vágyik.

4 megjegyzés:

sat. írta...

egy túlzásér' azér' még nem kén' vkit sültnácinak titulálni. sokban ugyanis igaza van, aminek a belátása és +tevési felelősségi elől a legegyszerűbb ilyen címkézéssel kibújni, nye tak li, taváriscs?

Malvina írta...

Bogár úr, no meg a sok más összeesküvés-elmélet gyártó mindig azok közül kerül ki, illetve azok válnak ilyenekké (összeesküvés-elmélet gyártókká, ezen elméletek rabjaivá, megszállottaivá), akik önnön ( szűkebb) környezetüket csupán egy pontként képesek érzékelni, látni, értelmezni anélkül, hogy rálátnának ama bizonyos gömbre, melynek az ő kis pontjuk is csupán egy elem a többi között. Az pedig számomra kifejezetten szánalmas, ahogy kirajzolódik a kép, miszerint értelmes és tanult emberek sokaságáról derül ki, hogy a nagy testvér/nagy ellenség (mert e kettő bizony összefügg) bűvköréből egyszerűen képtelenek kikászálódni. És így készülnek az ő egyszerű, primitív történelemmagyarázataik is. Hiszen bármennyi saját igazságtöredéket is lapátolnak egymásra, egymás mellé
az bizony soha nem fog összeállni a világfolyamatok kizárólagos és egyedüli magyarázó elvévé, mert egydimenziós magyarázatok maradnak, mint azok pl. amelyek mindent Amerika hatalmi törekvéseinek nyakába zúdítanak és/vagy a különböző "oldali alapértékek" elburjánzására , illetve amelyek minden problémát az olajra redukálnak.
És hát el is csúsznak rajta rendesen! Ez viszont a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy ők maguk majd újabb és újabb elméletgyártásokba kapaszkodva még feltápászkodhatnak, de a többiek pofával a porban , összetörve végérvényesen a földön maradnak.

Malvina írta...

Én úgy látom, hogy nem Bogár úr lett itt le "sültnácizva", hanem a dumája. És ez bizony lényeges különbség! ::)))

Nyilas Misi írta...

Hm, hát ez eléggé lehengerlő hozzászólás volt.
Ennek árnyékában csupáncsak annyit kaparásznék ide mindössze: a sajtószabadság már csak ilyen, mármint hogy vannak eltérő vélemények, meg bunkók is, sötétek, fröcskölődők, minden; kialakulnak vélemény-klikkek, pártmédiákok, und so weiter. Mert hát mondják, a szabadság nagy teher.
Nincs is ezzel baj, legyenek vélemények, feketék meg fehérek, ezzel egy normális helyen semmi baj nincs. A barmok is fröcsöghetik a f@szságaikat, elfér a többi mellett, amíg el nem tolódnak az arányok.
Valami hiányzik innen, kultúra, vagy intellektus, fene tudja, de elképesztő, ahogy a 21. században még beszopják az emberek a hasonló önjelölt próféták kinyilatkoztatásait; no, nem mindenki, de sokan, nagyon sokan; lásd: Rosszabbik.
Miközben minden eszköz adott a kezük ügyében, hogy saját gondolkodásmódot alakítsanak ki, nem falkákba verődni, hanem önállóan véleményt alkotni, de nem; ott az Internet, olvasgathatnának Hamvas Béla-i bölcsességeket, Jorge Luis Borges-t, satöbbi, és akkor talán egy idő után nem válna cigány-, zsidó-, buziköpködő vadállat belőlük, ha véletlenségből rátévednek a kuruc.infóra.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések