kedd, április 08, 2008

A nap embere: Lezsák Sándor


Csengey Dénesről, a tizenhét éve elhunyt íróról, MDF-es politikusról elnevezett könyvtárat alapított Budapest belvárosában a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A megnyitón részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az MDF egykori alapítója. Azt mondta: olyan jelentős eseményről van szó, amelyet össze lehet kötni Csengey Dénes (1953-1991) április 8-i születésnapjával.

Az, hogy Csengey Dénesről vándoregyetemet neveztek el, rendben volt, kifejezetten tetszett. Ha valami illett hozzá, ez: vándoregyetem. Ha ez olyan emberekhez kötődik, akik utálják a kommunistákat, akkor ez is rendben van, hiszen Csengey Dénes utálta a kommunistákat. Kérlelhetetlenül, bátran, megvesztegethetetlenül. Tudom, mert párszor voltam a közelében rendszerváltás előtt, például az Írószövetségben. Az is rendben van, ha Csengey Dénes nevét valami méltósággal konzervatív, hazafiúi eszmerendszerhez kötik. Mert közel állt valami ilyesmihez.
Na de hogy szélsőjobbhoz köze lett volna - ezt kikérem magamnak. És kikérem magamnak azt a cinizmust, amivel Lezsák Sándor Csengey nevén kullancskodva összeborul a Jobbik - a legerősebb magyarországi intézményes fasiszta párt - Vona Gáborával, mert hogy ők most akkor könyvtárt alapítanak. Azzal a Vona Gáborral, aki egyebek mellett a magyar gárdát alapította. (A jól hangzó nevű vitéz virtsologi Rupprecht Olivért, a nyilas Új Magyarság főszerkesztőjét ajánlanám tisztelettel jobbikos könyvtárnévnek.)
Lezsák Sándor a Fidesz jóembere, a parlament alelnöke (!), a szelídlelkű költő és tanító komolyan azt képzeli, hogy Csengey Dénes nem köpne a Jobbikra meg a gárdára? Hogy eltűrné, hogy egy lapon említsék ezzel a masírozó nevetséges csőcselékkel meg szellemi vezéreivel? Csengey szokatlanul tisztességes ember volt.
Azok után, hogy Orbán Bayer Zsolttal fényképezkedett, nem is kérdezem, mit szól ehhez a Fidesz, és dehogy szeretném, ha elhatárolódna. Ami összeillik, az megint összeért. Csak nehogy azt gondolja bárki, hogy Csengey neve jó lesz csiriznek bármilyen ravaszul összehordott vonás-lezsákos szellemi szemét összeforrasztásában. Csengey öntörvényű volt, korán elbolyongott szelleme mindenre jó, csak mocsokálcának nem.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak annyit mondok (írok): Mélyrepülés
"Vicces" (?) lenne egy magyargárdás Cseh Tamás Zászlóalj.
Hajrá Magyarország! Hajrá Cseh Tamás! Csengey Dénes szeret/t/ünk.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések