péntek, szeptember 22, 2006

Tébolygók


Orbán Viktor stratégiai hibát követett el, amikor a hazugságos kormánybuktatós forgatókönyv tömegdemonstrációs részét olyan szervezetekkel szövetségben szervezte meg, mint a hatvannégyesek, a Jobbik, a MIÉP, és más, lényegében elenyésző társadalmi támogatottságot élvező, de a demokráciában még megtűrhető csoportok. Ezek nagyjából annyi szavazatra számíthatnak, mint ahányan esténként a Parlament előtt vannak, vagy az ország nagyobb városaiban a főtereken gyülekeznek. Stratégiai, sőt történelmi tévedés az, ha bárki azt feltételezi, hogy bármilyen magyar kormány megadhatja magát, vagy akár érdemben tárgyalhat árpádsávos lobogók alatt fölvonulókkal.
Ha ma Orbán Viktor vagy a Fidesz-kormány lenne hasonló helyzetben, akkor is azt mondanám, hogy - függetlenül attól, mit gondolok a politikai hazugságról, a választásokról - tartson ki, mert nem szabad félvilági politikai erőknek engedni. Ha ezt bármelyik miniszterelnök megteszi, soha többé nem lesz Magyarországon biztonságos kormányzás.
Még valami: a Fidesz simán megnyerte volna az önkormányzati választásokat, ha Orbán nem sunyiskodja ki a népet az utcára. Elhiszem, hogy nem akart ő harcokat, erőszakot. De tudnia kellett - ha másból nem, abból, hogy elégszer figyelmeztettük -, hogy folyamatosan beharsogott duplafenekű uszító mondatainak erőszak is lehet a következménye.
Nem tudom, végiggondolta-e, hogy azok a hagymázas erők, amelyek most a Parlament előtt tüntetnek meg alkotmányoznak, győzelmük esetén mit kezdenének vele. Ha nem hallott még arról a törvényszerűségről, miszerint a forradalom megeszi a saját gyerekeit, legalább nézzen végig magán: valóban azt képzeli, hogy egy ilyen ideges, bosszúgörcstől remegő, mindigbukó-típusú emberke fejére koronát nyom az adrenalintól tébolygó tömeg? Nézze meg a saját embereit! Például a szemmel láthatóan örökké frusztrált jótanuló Navracsicsot, akit már talán az általánosban is vertek az uzsonnájáért, pláne Szíjjártót, akit egy békés, jólelkű B-közepes már a külleme, pláne a beszédstílusa miatt is azonnal lefejel, ha útjába kerül egy meccs után. Nevetséges. Örüljenek, ha élve megússzák az esetleges győzelmet.
Orbánt gyakorlatilag már mindenki kérte, hogy ne rendezzen tömeggyűlést szombaton. Mindegy, hogy mi lett a vége, végsőkig megátalkodott magatartásából az derült ki, hogy annyi felelősségérzet, államférfiúi méltóság sincs benne, mint az egyetemistákban, vagy a biciklistákban, akik képesek voltak önmérsékletre.
Ha majd ennek az egésznek vége lesz - lemondásakor vagy a további harc előtt -, jó lenne, ha egyszer végre őszintén elmondaná, mi szüksége volt erre az életveszélyes cirkuszra. (Ha lesz halottunk, akkor természetesen egészen szoros elszámolás kéretik.)
(Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések