szombat, szeptember 23, 2006

A látnok


Az is lehet, hogy mégiscsak azonnal le kellene mondania Gyurcsánynak, de úgy, hogy feltétel nélkül adja át a hatalmat Orbán Viktornak, fölajánlva életét, vérét és minden szeretetét, mert nagyon úgy néz ki, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetben mégis inkább egy látnokra van nagyobb szükségünk, mint gazdasági szakemberekre.
Mint Orbán Viktortól a napokban többször is megtudtuk az igazságot: ő bizony csak brüsszeli útján értesült a májusi Gyurcsány-beszédről, eddig még nem hallgatta meg, csak hazafelé jövet, a kocsiban olvasta - undorodva persze - a teljes szöveget. Az ő szava döntő bizonyíték arra, hogy dehogyis kapta meg már hetekkel, esetleg hónapokkal előbb a hangfelvételt, és semmiféle alapja nincs annak a feltételezésnek, hogy netán egy forgatókönyv részeként jelent meg éppen pont a választások előtt két héttel.
Már tegnap idéztük azt a mondatot, amelyik Orbán augusztus nyolcadiki, Vízválasztó 2. című cikkében jelent meg. Ott a "dübörgő gazdaság" kapcsán így ír: "Ma már lassan minden magyar választópolgár ráébred, hogy ezeket a mondatokat nem pillanatnyi elmezavar hatása alatt, hanem egy szervezett politikai hazugsághadjárat precízen koreografált táncrendje szerint adta elő Magyarország miniszterelnöke, szocialista tettestársai segítségével és a magyar elit többségének falazása mellett."
Ha valaki úgy gondolja, hogy a "szocialista tettestársak" már csak azért is kicsit árulkodó, mert Gyurcsány a szocialista frakció előtt szónokolt, és Orbán szövegéből föltűnően hiányoznak az SZDSZ-es tettestársak, az nyilván a magyar elit falazója.
Egy héttel a Gyurcsány szöveg nyilvánosságra bukkanása, a tüntetések és zavargások kezdete előtt a következőket olvashatjuk Orbántól, vízválasztós írásának harmadik – valamiért csak egy hónap múltán megjelent - részében:
"Mire beköszönt a tél, már nem jobb- és baloldal fog vitázni egymással, hanem egy elkeseredett és ingerült ország áll majd szemben illegitim kormányával."
Majd pedig:
"Egyértelművé kell tennünk, hogy az előttünk álló válságért, a fenyegető békétlenségért a demokratikus kötelékeit ledobó, az emberek véleményére fittyet hányó kormányzatot terheli a felelősség. Ma már nem jobb- és baloldal vitázik egymással, hanem a kormány vitázik az összes magyar emberrel.
A hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak. Az ellenállás rejtett útjait alaposan kiismerte Magyarország a Kádár-rendszer éveiben. Adóelkerülés, szürke- és feketegazdaság, korrupció, csendes munkalassítás. A nyílt ellenállás formáit is ismerjük az elmúlt tizenhat évből és a nyugati demokráciák példáiból: sztrájkok, tüntetések, útlezárások, engedetlenségi mozgalmak."
Komolyan mondom: ha valaki ilyen pontosan látja előre egy egy hét múlva nyilvánosságra kerülő beszéd tartalmát és hatásait – hiszen Gyurcsány kormány a beszédben lelepleződött hazudozás miatt lett illegitimmé -, akkor az vagy szószátyár elemző, vagy látnok. De mivel mindannyian tudjuk, hogy Orbán Viktor még sosem hazudott, és csak tiszta eszközökkel játszik, marad a második lehetőség. Gyurcsány Ferencnek bizony el kell ismernie, hogy egy ilyen istenáldotta embernek át kell adni minden hatalmat.
(Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések