kedd, október 15, 2013

Színes lapocskák

A bajai - hányadik? - eset után végre folyamatos közbeszéd tárgya, hogy miképpen lehetne megszüntetni a választási csalások lehetőségét. Nyilván sehogy, mert ez egy választási csalásra hajlamos, igen találékony népség, főleg a politikai elit meg azok a szerencsétlenek, akik éheznek vagy munkával zsarolhatók. (Most éppen egy egész nép van ilyen állapotban: Orbán nyilván kísérleti “laboratóriumában”, aminek a messzi Albionban volt szíves minősíteni országát. Kénytelenek vagyunk asszisztálni egy soha nem látott csaláshoz, ami egy - nyilván kíséleti - “választási törvényben” testesül meg, amit ámulattal figyel a világ. (Készenlétben tartva a Tavares-jelentést, amivel én nem heccelődnék a Fidesz helyében.)
Reményünk nemigen maradt a törvény eltörlésére, ám mégiscsak lehetne valamicskét tenni a legpitiánerebb és legnyilvánvalóbb csalások ellen. Ilyen például a láncszavazás. (Az az, amikor a zsarolható kicsi embereket például a közmunka-visszafogás lebegtetésével ráveszik, hogy - ha már odaszállították őket, spontánul persze - szépen, sorban menjenek be a fülkébe, az első vegye magához a szavazólapot, az üres borítékot dobja az urnába, hozza ki a szavazólapot, aztán a többit majd a politikai bandagazdák kitöltik és bevitetik a fülkébe, hogy hamar az urnába jusson.) Ezt kellene valahogy lehetetlenné tenni.
Annyira egyszerű: színes borítékokat és színes szavazólapokat kell bekeverni a fehérek közé. És mielőtt a szavazó leragasztaná vagy lezárná a borítékot, köteles lenne megmutatni hogy a színek párban vannak-e. Tucatonkét három-négy, mondjuk háromféle színű boríték és szavazólap elegendő. Ha nincsenek párban, akkor a csaló azonnal lebukik. És akkor nem baj, ha mindjárt viszik is áristomba, legalább két évre. Aki meg beszervezte-megzsarolta, az kapjon öt évet.
Azért kellene ezt ilyen szigorúan venni, mert mégiscsak a demokrácia ellen elkövethető legsúlyosabb bűncselekményől van szó, ami megalázza, nevetségessé teszi azt a népet amelynek életében az ilyesmi elharapódzik.Egyszer el kell számolnunk azzal, hogy mi minden történt az orbáni csudalaborban.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocs, Andrassew, de nagyon hülye vagy.

KOMOLYAN. Vedd be a pirulákat, és álmodj kis szines borítékokról. Jobbulást.

terlasz írta...

Én pl. arra gondoltam, hogy időbélyegzővel kellene ellátni, amikor kézhez veszi a szavazólapot és mielőtt bedobja az urnába. Mondjuk, ha 5 percnél nagyobb az eltérés, akkor érvénytelen lenne a szavazat.
A fidesznek viszont nem érdeke, hogy ilyen szabályokat vezessen be, ezért aztán marad a láncszavazás fidesz-módra.

Kaszandrosz írta...

Kék is lehetne a színe a borítékoknak és a szavazólapoknak. Már csak a hagyományok miatt is :)

Fremdenführer írta...

A politika, az - szerintem sokunkat - egyre kevésbé és kevésbé érdekel.
Viszont hogy van??
Inkább erről írjon nekünk, mert ez az, ami igazán érdekes!

Névtelen írta...

Tisztelt Andrassew úr,

érdeklődnék, hogy érzi magát? Hogy halad a kezelése? Remélem, egyre jobban van, és élvezni tudja a napfényt.
Kívánok továbbra is erőt és kitartást, és sok-sok szeretetet a hozzátartozóotól!

Üdvözlettel,
Németh Gábor

Névtelen írta...

Kuka vagy Iván!

Meddig tart szerinted egy színes borítékot szerezni? Az első visz egyet, bedobja üresen, majd kiviszi a kapott azonos színű borítékot és szavazólapot. Utána már megy az egész, mint a golyó.

Az időbélyeg nem jó, mert a szavazat titkossága nem biztosítható.

Névtelen írta...

Remélem, jól halad a gyógyulás útján! Sok-sok erőt, kitartást!

Üdvözlettel,
Németh Gábor

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések