szombat, február 23, 2013

Különvéleményeim


Egészen kivételes dolog történt a héten Kálmán Olga műsorában. Egy bizonyos Keszei Sándor, a nyilván konzervatív Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke a kiváló riporterasszony kérdései alatt összeroppanva visszavonta azt a javaslatát, amely úgy kezdődött - és ezzel talán mindenki egyetért -, hogy erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni. A folytatással volt baj, az lett egy nap alatt általános, országos közröhej tárgya, hogy a szülői szervezet minisztériumnak küldött állásfoglalásában az elvárt kritériumoknak megfelelő pedagógusként említi azokat, akik példás családi életet élnek, nem elváltak, nem élnek élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).
Az összülők azt is jelezték, hogy szerintük erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, "aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek szexfilmeket". A szigorú szervezet visszavont javaslata szerint az általános iskolákban az erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni...
Miközben minden tiszteletem Kálmán Olgáé és nem kevésbé Keszei Sándoré, akiben volt annyi tisztesség, hogy egy ekkora marhasághalmazt vissza tudott vonni nyilvánosan, kicsit sajnálom, hogy visszavonta. 
Ha ezt a javaslatot a marhasághalmazok elfogadására fogékony minisztérium elfogadta vagy legalább részben beépítette volna valami intézkedési rendeletbe, akkor ma nem kellene attól tartanom, hogy ez a kormány még ebben a ciklusban be tudja vezetni az erkölcstan oktatását. Nem az erkölcstan oktatása ellen van kifogásom - arról csak különvéleményem van - hanem azellen, hogy olyan kományzat alatt vezetik be, amely soha nem látott erkölcstelenséggel, brutális lelketlenséggel, minden képzeletet fülülmúló embertelenséggel viszonyul polgáraihoz. Egy olyan kormány, amelyik az alaptörvénybíróság eltal megsemmisítet törvénytelen törvényeit úgy törvényesíti, hogy azokat az alaptörvénybe emeli. Egy olyan hatalom, amelyik visszamenőleges hatályú törvényeket hoz. Amelyik kiadja az azeri baltást. Amelyik istápolás helyett üldözi a szegényeket és pláne a hajléktalanokat.
Ha a magas minisztérium elfogadta volna a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének irányelveit, akkor az azt jelentette volna, hogy aki erkölcstant akar oktatni, annak erős titkosszolgálati átvilágításon kell átesni, amire önként vállalkozik. Mert hogyan lehet másképp megtudni, hogy iszik-e, dohányzik-e titokban, milyen szexuális szokásai vannak, nézeget-e pornográf képeket vagy filmeket, például. Így esély lett volna arra, hogy Magyarországon nemigen találnak alkalmas tanárt - már csak azért sem, mert nincs olyan hülye pedagógus, aki vállalja, hogy titkos eszközökkel figyelgessék -, ezért az oktatás bevezetése elmarad.
Nekem amúgy az a különvéleményem, hogy lehetőleg a következő hatalom se vezesse be az etika oktatását - a hittan oktatásának pedig természetesen a parókiákon, a zsinagógákban, a gyülekezeti házakban van jó kis helye.
Szerintem az erkölcsről az irodalom-, a történelem-, a művészettörténet- és az osztályfőnöki órán lehet érvényes ismereteket és mintákat elsajátítani, ha már a szülői házban nem jut ilyesmiből elegendő a gyereknek. Meg persze a tornaórán, a természetrajz órán, valamint a közös színházlátogatásokon, például. És persze példamutatással. Egy egyenes gerincű tanár, akivel lehet beszélgetni is, többet adhat, mint száz tankönyv.
Talán a legfontosabb az lenne, hogy szerettessük meg az olvasást a gyerekekkel. Az irodalom nem más, mint egy hatalmas erkölcstani példatár. Ugyanez igaz a filmre, a színházra. Minden valamirevaló darab és film arról szól, hogy az ember jó-e, tisztességes-e, meg tud-e felelni a környezete és a saját elvárásainak. Az egész - magasabb -  kultúra erről szól. Talán, ha rákapatnák a gyerekeket. Nem olyan nehéz. Én például mostanában József Attila verseit olvasom föl a gyerekemnek a félhomályban, miközben szépen, lassan elalszik. Ettől ő boldog és hálás nekem. Ezekben a versekben minden ott van, amit a világról tudni érdemes. Most tanultuk a Mamát, kívülről. Ha egy gyerekkel átbeszéljük minden sorát, minden sor háttértörténetét, akkor kap egy fél évre való erkölcstani elmélkedni valót. Arról nem is beszélve, hogy mindezt egy olyan harmóniafelhőben, ami örökre hatással lesz rá. (Én is csak mintát követek: a kolozsvári - amúgy szakácsnő - nagyanyám esténként leoltotta a villanyt, és kívülről mondta nekünk a János vitézt. Belém égett ez a különös, misztikus csoda. És talán valami abból az erkölcsi tanításból is, amit Petőfi üzent a gyerekeknek.)

(Klubrádió Hetes Stúdió - 6:20 perc után)

 .

1 megjegyzés:

ixchel írta...

Kálmán Olga műsorát nem láttam élőben de annak linkjét amúgy idén érettségiző gyermekem küldte át nekem...különösebb élettapasztalat nélkül is nyilvánvaló egyes ötletek abszurd volta...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések