vasárnap, május 23, 2010

Isten kegyelméből

Semmiképpen nem szeretném megbántani Orbán Viktort, hiszen ha az ötös számú fideszes tagkönyv arra használható, hogy boldog tulajdonosa selyemzsinórt küldhet és halállal fenyegethet, mekkora hatalma lehet az egyes számúnak. Pusztán csak csöndesen szeretném megjegyezni, szinte elnézést is kérve, hogy át kellene gondolni ezt a sok istenezést.
Kezdődött azzal, hogy Semjén Zsolt föltétlenül szükségesnek találta bepasszírozni egy törvénybe, hogy Isten a történelem ura.
Majd Kőszegi Zoltán fideszes képviselő a háromcsapásos törvény parlamenti vitájában ezt találta mondani: "Ha valaminek a tagadását büntetjük, akkor szívem szerint elsősorban az istentagadást kezdeném el büntetni..." Talán el lehetne küldeni az iszlám Kelet valamelyik morcosabb államába valami nagykövetnek, hogy egyszer-kétszer boldogan nézegethesse a hitehagyottak nyilvános lefejezését. Ugyanazt az Istent tagadják, mint a hazai ateisták. (Én mindenesetre a jövő héten megpróbálok Vatikántól menlevelet kérni. Biztosan megadják, mert ott tudják, hogy ezek az apró hülyeségek hová fajulhatnak.)
De ez nem volt elég egy hétre: most meg a kormányprogramban azt a Lincoln-idézetet találjuk, miszerint "...ez a nemzet Isten uralma alatt újjászülessék a szabadságban, és hogy az állam, mely a népé, a nép által és a népért van, ne tűnjék el a föld színéről"
Nyilván teljesen véletlen, hogy Obama beiktatási ceremóniája is erre az idézetre épült. Nem szégyen persze önálló gondolatok híján ellesni ilyesmit, mint ahogy tulajdonképpen az sem volt az, amikor az idei évértékelő beszédben egy az egyben fölbukkant egy Róna Péter-szöveg. Legalábbis nem láttuk a pírt Orbán arcán. A kérdés az, hogy mit szól ehhez az Obamához igazodáshoz Oroszország. Elég lesz-e Putyin rendszerét átvenni, vagy keresni kell hozzá valami idézetet is?
Az ember arra gyanakszik, hogy pusztán az istenezés kedvéért kellett ez az amúgy iskolateremtő szöveg, mert ugye lássuk be, miközben Lincoln valóban egy nemzethalál-közeli állapotra utalva mondta, amit mondott, a magyar nemzet egészen jól megvan, éppen kilábal egy válságból, tehát semmi szükség újjászületésre. (De ha feltétlenül ragaszkodunk ahhoz, hogy az utóbbi években itt is - legalábbis hideg - polgárháború és kettőshatalom volt, akkor meg ez azért hamis, mert ezt az állapotot - legalábbis nem kis részben - maga Orbán Viktor idézte elő, hogy aztán megoldhassa az istenadta nép magas fölhatalmazásával. Van ebben valami kínosan képmutató, különös tekintettel arra, hogy ha alaposan megvizsgáljuk a dolgot, Lincoln eszményei nem nagyon hasonlíthatók össze az orbáni eszmerendszerrel - az utóbbi ugyanis nem nagyon létezik. Hacsak nem tekintjük annak azt, amit egy szélkakas mozgásaiból a gondolkozásáról levonhatunk.
A magyar állam meg nemhogy eltűnne a föld színéről: éppen egy előre bejelentett diktatúra-féle korszakába lépünk, ahol az állam egészen biztosan kiválóan működik majd, pláne, hogy megszabadulhat a demokrácia béklyóitól. Ehhez nem kell Isten uralma: bőven elég lesz nekünk Orbán Viktoré. Bár kétségkívül nagy szerep jut Istennek is: lehet hozzá szorgalmasan imádkozni, ha védtelennek érezzük magunkat.
Ha már Orbán Lincolnt választotta, találhatott volna a helyzetére és a csapatára, valamint Magyarország történelmi állapotára nézve találóbb bölcsességeket is: "Ha igazán próbára akarjuk tenni egy ember jellemét, adjunk neki hatalmat". Vagy: "Jobb csendben maradni, és hagyni, hogy azt gondolják, buták vagyunk, mint megszólalni, és minden kétséget eloszlatni efelől." Esetleg: "Nem dicsőség a gyilkolás, nem büszkeség a rombolás. Semmi jó nincs a háborúban. Kivéve a végét."
Mindenki látja, hogy gyönge lábakon áll ez a fülkeforradalom dolog, és mint minden rendes uralkodáshoz, kell isteni felhatalmazás is, de kezd egy kicsit zavaros lenni: ezek szerint ez itten a jövő héttől egy Isten nevében uralkodó nemzeti-forradalmi adatbáziskormány lesz? Mert ugye utalni kell a hatalom megragadásának valódi körülményeire is.
Az az érzésem, hogy a következő években senki nem meri majd megmondani az Isten kegyelméből az egyes számú Fidesz-tagkönyvet szíve fölött hordozónak, hogy a politikai kereszténység fundamentalista-típusú nyomulása nem csak azok ízlését sérti, akik nem hisznek semmiféle Istenben, ám legalább annyira erkölcsösek és tisztességesek, mint a hívők. Akik viszont valóban megélt hitükben tudják, hogy az efféle jelenségek mindig visszacsapnak egyszer. Mint az Isten, ha hamis tanúbizonyságra lel.

 (Mai ajánlatok még: Bartus, Debreczeni, Lincoln http://www.andgond.blogspot.com)

 
 

11 megjegyzés:

Marcsi írta...

Kedves magyar testvérem, mert azért én annak tartalak, annak ellenére, hogy az agyadat a vörös köd elvakítja.
A blogod teljesen lényegtelen dolgokról szól, nem kötelező hinni Istenben, DEMOKRÁCIA van!!!
Ha nem tetszik, ahogy a dolgok ezentúl fognak működni, "el lehet menni az országból."
Felhívnám még egy apró tényre a figyelmedet, mivel olyan nagyon okosnak érzed magad, az Adsense partnerprogramban nem szabad kattintásra ösztönözni, figyelmet rá felhívni, mert kizárnak, és ez egyaránt vonatkozik az MSZP imádókra is.

Névtelen írta...

Kedves Marcsi "testvér"!
Mert annak tart Isten, ha hiszel benne (s e körben a magyarságod tök lényegtelen az Ő számára), s nem küld el sehová, Gyurcsány idézettel, s anélkül sem. Az nem baj, ha nem érted az irást, melyet kritizálsz(ezt sem, s a nagybetűset sem). "vörös ködről" írsz, fájdalom, magam a baloldalra még csak utalást sem találtam, még a sorok között sem.
Hacsak Lincoln, az iszlámisták, vagy Orbénék nem azok....
Ha jól értem, itt éppen egy olyan jelenség kritikája fogalmazódik meg, amelynek a modern demokráciákhoz sok köze nincs. Vagyis a kádári retorika, melyet magad is alkalmazol, éppenséggel a kritika jogosságát erősíti.
Magam semmilyen imádó nem vagyok, ám az ostobaságot, a szimbolikus politizálást nehezen viselem.
El pedig ezek miatt sem megyek, kibírtam már nehezebb évtizedeket is.

Névtelen írta...

Szerintem ott az AdSense ismertetése van, és egyetlen biztató szót sem találok.

papee írta...

Bocs, ha tévedek, de nekem úgy tűnik hogy nem a HIT, hanem a katolicizmus van picit megtámogatva.A Hit alatt sztem a kat.egyh. értendő. cáfoljatok lécci!!

Névtelen írta...

Mindenki figyelmébe ajánlom Sophokles Antigone című drámáját. A ránk váró évek - remélem, nem évtizedek - alapkérdése már ebben a műben benne foglaltatik. A zsarnok törvénye-e az előrébbvaló, vagy az isteni, a mindenkori hatalomtól független erkölcs? Antigoné az utóbbit választotta... S ez esetben tökéletesen lényegtelen volt az istenek száma, valamint a hozzájuk fűződő mitológia is. Csak a tisztességes gondolkodás és cselekvés számított. Talán érdemes lesz ismét megnézni sok közéleti szereplőnek a darabot...

Normanka írta...

Kedves Névtelen! Óvatosan kell bánnunk klasszikusokkal, mert félrevisznek. Az örök arisztokratikus, isteninek kinyilvánított erkölcs ókori propagátorai mit sem segítenek mai problémánkban, hiszen elborult politikusok a saját kérészéletű, önnön zsebükre dolgozó igehirdetéseiket is isteni eredetűnek deklarálják, néha még nem is cinizmussal, hanem hittel. Az az isten, amelyre királyok szoktak hivatkozni, hatalmuk forrásaként megjelölve őt, nem csupán zsarnok isten, hanem a zsarnokságot megszentesítő isten is - merőben és kizárólagosan emberi tolmácsolásban. Aminek most tanúi vagyunk, az éppen ez.

panni írta...

Semmi a hit, minden a tett.
Goethe

Névtelen írta...

"Pusztán csak csöndesen szeretném megjegyezni, szinte elnézést is kérve, hogy át kellene gondolni ezt a sok istenezést."

Szeretnéd, mi? Te ateista zsiddancs, te pumuklifejű turhakirály, te szakállas bibsilibsi... Olyan hülye vagy, mint a segg. Egy kiköpött mintasegg...

Na faszikám, elmagyarázom annak a buta arcodnak. Ez nem vallás, vagy ateizmus kérdése. Ez értékválasztás kérdése. Ja, persze, neked erről fogalmad sincs. Te csak a szaros szadeszfílingben érzed jól magad: a buzifelvonuláson, a belőtt drogosok és az szdsz holdudvara, a sajtóbeli csókosok és a slepp tagjai között... Na, ez a különbség. Vágod, pubi? Ez.

Egyébként kit érdekel, hogy te mit akarsz? A többség mást akart, mint te. Onnantól kezdve neked bepetéma van! Az azt jelenti, hogy neked kuss van!

Tea írta...

Kedves május 25., 20:56-i névtelen,
ez aztán dicső! Gratula, igazán érdemes volt billentyűzetbe marni, tessvír! Hála istennek, a vélemény szabad. És a hozzászólásodból látszik: az ostobaság is. Tudod, mit, ecsém, igazságod van! Az "értékválasztás" már a modorodon is látszik. Elsőre. És tiéd a jövő. De azért én is maradok.

papee írta...

2010. május 25. 20:56_i Névtelen: Volt már olyan, hogy a többség mást akart. Még azt is hitték igazuk van. És építették a 3. Birodalmat. Még jó emberek is ( tudom, mert személyesen is ismerek olyat ). Aztán kiderült megvezették őket és olyat tettek amit megbántak. Ők, a többség... A birkanyáj csak sok kis birkából áll, hiába tűnik nagynak. tudod???

Unknown írta...

Hej, Iván, micsoda meló lehet összevadászni nap mint nap, és szövegkörnyezetükből kiragadni fél és negyed mondatokat, kiválasztani a sok ezerből azt a pár fotót, ami történetesen alátámasztja sekélyes mondanivalódat...! Nem kéne ezt az időt és energiát hasznosabb dolgokra fordítani? Pl összegyűjteni azon MSZP-s elvtársaid nevét, akik előzetesben ücsörögnek éppen, vagy elemezni azt a helyzetet, amibe ezek a tetvek hagyták az országot. Összegyűjteni dilettáns, vagy rossz indulatú hibáikat, hogy tanuljunk belőle (ah már ők nem képesek), és soha többé ne ismétlődjön meg a Gyurcsány-rémuralom! És Te Orbántól félsz? Ha-ha! Persze, nehezebb lesz leszívni az alapítványi pénzeket, nem támogatják a Hozzád hasonló udvari bolondokat többé! Nem vagy keresztény ember, de el kell, hogy fogadd, ez egy keresztény ország! Ha nem lenne reménytelen, azt írnám: Rád férne egy damaszkuszi út! És most moderáld le nyugodtan, a cenzúra-témát a Magad fajta nagyon vágja!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések