péntek, május 21, 2010

Az istenkedő kevélysége

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni"... ésatöbbi.
Így kezdődik a legújabb, talán új típusú törvényjavaslat, ha Semjén Zsolt jegyzi. Az  idézett szöveg Istenre való hivatkozás utáni része nyilván Kövér László társszerző hatására került a szövegbe. Bár talán úgy lett volna pontos, hogy "s azok, akik szerint nincs is Isten".
A dolog úgy áll, hogy pontosan tudjuk, kicsoda Semjén Zsolt, és mi mindenre képes. Jobb lett volna, ha Kövér László lebeszéli az istenezésről. Mindjárt a Tíz Parancsolatra hivatkozhatott volna, hiszen ott kőbe vésve vagyon, hogy nagy bűn az Ő nevét hiába venni. Nem csak arról van itt szó, hogy egy olyan államban élünk, ahol jó régen, és elegendő okkal, történelmi tanulságokra tekintettel választottuk szét az egyházakat az államtól, ahol Isten dolgával a templomokban kellene foglalkozni, ahol korlátlan jog van a rá való hivatkozásra.
Hanem inkább arról, hogy Isten becsempészése a törvényekbe az első lépés abba az irányba, aminek aztán az lesz a vége, hogy az Alkotmányban, annak preambulumában is ott lesz. Nem kétséges, hogy a kétharmados Fidesz - amelynek szellemi vezetője önbevallása szerint Semjén - belediktálja majd a szövegbe.
Lehetnénk persze megértőek, hiszen Trianon ügyét és a magyarok kétségkívül méltatlan, sanyarú sorsát kilencven éve szokás isteni dimenziókba emelni - bár inkább csak a dolog második felét: hogy Isten segítsen visszacsinálni a dolgot. Ritkán hallunk olyan imát, hogy Isten világosítson meg minket arról, hogy miért kaptuk ezt a rettenetes csapást. Mégis, talán egyszer mondhatnánk azt, hogy ez egy kivételes törvény, most az egyszer istenezzünk.
De vigyázni kell, mert Semjén hajlamos rákapni az ilyesmire: ez az elhivatott ember azon lehet, hogy az egész törvénykezést teleszórja isteni hivatkozásokkal.
Pár hónap és esetleg ilyen törvénybevezetőkkel kell majd szembesülnünk: "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a biológia ura" - ha például a génmódosításról lesz szó - "akik hiszünk abban, hogy Isten a szóbeszéd ura", ha a médiatörvény kerül napirendre. De ha például arról lesz szó, hogy a katonák bevethetők az eső ellen, akkor Isten, mint a hadak ura lesz megemlítve.
Normális ember az ilyesmi ellen tiltakozik. Mert kilóg az ördög lába. Bizony az ördögé, aki soha nem rest minket parancsolatszegésre, és a hatalommal való visszaélésre, a kétharmadosokat kevélységre biztatni - hogy egy tízparancsolaton túli főbűnre is legyünk figyelemmel. 

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én normális ember vagyok és nem tiltakozom az idézett szöveg ellen. Csak ti, a magatokfajta moslék libsik tiltakoztok ellene. (Bár hasztalan.) De csak tiltakozzatok! Ki nem szarja le, hogy ti mi akartok? Ti már megsemmisültetek, ti már senkik vagytok, ti már nem is léteztek, ti már fantomok vagytok, ti már itt többé nem rúgtok labdába. Ha meg nem tetszik a new statesystem, akkor rapidmód összecsomagolsz és megpattansz a mi hazánkból. Elmehetsz, pajti. Elmehetsz. Nyitva vannak a határok. Útleveleket soron kívül is, a csak oda szóló jegyeket pedig jelentős kedvezménnyel...

Jó látni a rikácsolásotokat, a fába szorult féreg módjára történő szűköléseteket, vonyításotokat, ugatásotokat, nyivákolásotokat, nyafogásotokat, nyávogásotokat, bamba kérődzéseteket. Jó látni. Ebből is következik, hogy Magyarország végre rátért az egyedüli, helyes és jó útra.

Ti meg le vagytok szarva, ostoba libsi csürhe...

Péter írta...

Hát rágtam egy darabot, aztán azt gondoltam: beleszerettek a lengyel alkotmányba, az is valahogy így kezdődik, és azért ott van mellette az is, hogy "akik meg másban hisznek", szóval legyen. Mert vagy van Isten, vagy nincs. Még mi lehet?

De az azért ölég ordas, hogy a XX. századi magyar történelem legnagyobb tragédiája Trianon. És a második világháború, meg a Don kanyar?

Persze az is a trianoni diktátumból jön, de ha meg így veszem, akkor meg visszavezethetem odáig, hogy bejöttünk a Vereckei hágón. Az mekkora tragédia volt az itt élő népeknek! Mint egy tatárjárás.

egy ember... írta...

Péter!
Ha Vereckéig nem is, de mondjuk Mohácsig azért érdemes visszamenni éppen Trianon kapcsán. (ld. Csernok: A komáromi pontonhíd)
A Don kanyarba pedig magunk mentünk. Nem, hogy a "zsidók", de még a németek sem kergettek, sőt el sem várták. A magyar urak önszántukból hajtottak a vágóhídra százezreket. Mert azért normális ember akkor sem gondolhatta, hogy bármi esélyünk is lett volna. Ja, és esélyünk mire is? Mit akartunk ott?

papee írta...

Re: Névtelen
Inkább vagyok moslék libsi (más jelző évek óta hiánycikk...) mintsem névtelen. ha az ilyen ordenáré hozzászólás tesz MAGYARRÁ, akkor igazad van, tényleg jobb ha pattanok a nyitott határon...

Peter írta...

A Don kanyarba mindenki önszántából ment? Nagyapám erről mást mondott.

Ne keverjük már össze a szezont a fazonnal. Trianon országhatár módosítás volt. A második világháborúban pedig rengeteg ember ölt meg rengeteg embert. És nem önszántukból. Sem akik öltek, sem akik ölettek. Mintha csak az lenne tragédia, ha az egyik ország a másik országgal kerül összeütközésbe.

Azt meg nem is értem, hogy az idézetek közé szorított zsidók hogy kerülnek az okfejtésbe. A zsidók nem kergettek senkit a Don kanyarba. És talán a németek sem. És a biciklisták sem.

Névtelen írta...

Ha felhoztad ezt a témát, akkor elmondom neked, hogy a bűneidtől és
következményeiktől, amelyeket nap-mint-nap tapsztalsz az életedben,
úgy szabadulhatsz meg, ha önzetlen szeretettel fordulsz mindenkihez,
akivel csak kapcsolatban vagy, akár csak egy-két percre is, és hiszed
azt, hogy Jézus Krisztus az Isteni Megváltó, aki a teérted is halt
meg, hogy megszabadítson.
Ez a boldogság és a szeretet erő forrása.

Ezt írta nekem egy kedves barátom, Iván. És most már szeretlek téged, Iván.

Péter írta...

Jó neked névtelen, hogy hiszel. Irigyellek. De mit tegyen aki nem hisz? Aki nem hiszi, hogy Isten mindennek az ura? Aki úgy gondolja, hogy Jézus csak egy ember volt a történelemben.

Ha hiszel nincsenek kétségeid. És könnyebb szeretni is. Másokat és magadat is. Könnyebb elérni, hogy békében élj, még ha háború vesz is körül.

De a hit sajnos nem olyan, hogy azt mondod higgy, és onnan kezdve a hitetlen hisz. És a hit nem olyan, hogy a hívő ember jó, a hitetlen meg rossz.

A hitetlen ember épp annyi bűnt követ el, mint a hívő. A hitetlen ember is is látja a világában a bűnöket. De a hitetlen ember nem tudja meggyónni, és levetkezni a bűneit. Nem testálhatja át Istenre, hogy az bocsássa meg azokat. A hitetlen ember hordozza a bűneit, és bűnhődik értük amíg él. És a hitetlen ember is megbocsáthat és szeretheti a bűnösöket, de nem azért mert ez Isten parancsa, hanem mert tudja, hogy ha szeretet nincs benne: semmit sem ér.

Ezért ha egy hitetlen keresztényi életet él, akkor dupla tisztelet érdemel, mert úgy megy az úton, hogy nem Isten útmutatása és világa mellett teszi, hanem anélkül, hogy látná ezt a fényt, hitetlenként, vakon lépdel a jó irányba.

Ha a hívő hisz, tiszteletben kell tartani. És ha hitetlen nem hisz: tiszteletben kell tartani.

Végül minden Névtelennek:


Minden időben

legyél ember, aki vagy.

Minden időben.

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

Hát ha tényleg Isten hozta össze a történelemt, akkor bennünket magyarokat valamiért nem nagyon kedvel. De mostantól minden másképpen lesz, illetve már van. Még a múlt is átírható!

Névtelen írta...

papeenak szóló üzenetem:

Csodálkozol a hangnemen, pubi? Ne csodálkozz! Csak azt kapjátok vissza, amit megérdemeltek. Nyolc év nép- és nemzetellenes csődpolitikája (amit a komcsik és a libsik csináltak közösen) ezt a hangnemet hozza ki belőlünk. Miért, mit vártál? Hogy tapsikolva és viháncolva, barokkosan habos hangnemben pátyolgassuk a magatokfajtákat? Na, ne röhögtess már, pubi, mert cserepes a szám!

Olyan ostobák és vérnaivak vagytok, mint egy ma született páfrány... Bambaarcú trágyagépek... Hihetetlen, wazze, hihetetlen... Mikor lesz már végre önkritikátok? Majd, a soha napján? Ostobák...

PS: Akkor bezzeg nem kértétek ki a hangnemet, amikor a magatokfajták, pl. Vágvölgyi B. András Orbán Viktort a politikai gecizmus oltárán a főalaknak nevezte. De akkor sem szisszentetek fel, és akkor sem kértétek ki magatoknak a durvulást, amikor Szent István király jobb kézereklyéjét tetemcafatnak, a magyar Szent Koronát micisapkának neveztétek. Vagy amikor éppen a politoxikomán Para-Kovács Imre eképpen szólótt: "Maroknyi náci, porlik, mint a teveürülék."

Nos, egy maroknyi Sékel, amiért eladtátok magatokat a gonosznak. Ezek vagytok TI...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések