kedd, december 01, 2009

Keresztjeink


Az MDF mély megdöbbenéssel értesült azokról a hírekről, amelyek szerint a Jobbik országszerte kereszteket állít és keresztszenteléseket tart, és ezeken a rendezvényeken a történelmi egyházak néhány tagja szerepet vállal - mondta sajtótájékoztatóján Csapody Miklós.
És azt is, hogy pártja Böjte Csaba ferences szerzetes tanítását vallja, amely szerint "aki faji alapon ítélkezik, az nem keresztény, hanem megkeresztelt pogány".
Szerinte a Jobbik kirekesztő, gyűlölködő, szélsőséges politikája és akciói összeegyeztethetetlenek a Biblia lelkületével és az egyházak tanításaival. Pártja arra kéri a katolikus püspökkari konferenciát, hogy adjon egyértelmű iránymutatást a szélsőséges megnyilvánulások megítélését tekintve.
Én pedig arra kérek mindenkit, hogy senki, semmiképpen ne döntse le, ne firkálja össze, és semmilyen más módon ne gyalázza meg a Jobbik keresztjeit. Rendkívül visszataszító üzenete van annak, ha valaki tárgyakon éli ki mégoly jogos indulatait is.
Bár hiába vártam, hogy a nagy keresztény egyházak súlyukhoz és felelősségükhöz illő módon föllépjenek például a cigánygyűlölet, a zsidógyalázás vagy a homofóbia ellen, és megrendültem, amikor azt láttam, hallottam, hogy a homoszexuálisok megalázásában éppenséggel élen járnak, tudom, hogy keresztények százezrei komolyan gondolják: vallásuk nem lehet kirekesztő. Bár kicsit fura ezt úgy értelmezni, hogy az egyházak nem rekesztik ki a kirekesztőket, pláne a gyűlölködő papokat - de legyen ez az egyházak és a hívek keresztje.
A híveket is érintő szellemi és erkölcsi zűrzavarban tétován, egyházaiktól magukra hagyatva néha csak a keresztre vannak utalva. A szeretet, az önfeláldozás, a bűntől való szabadulás milliószor megcsúfolt kétezer éves jelképére. Függetlenül vallásunktól, világnézetünktől tiszteletben kell tartanunk ezt a jelet akkor is, ha förtelmes emberek szemforgató módon politikai célokra használják. Azt is el kell hinnünk, hogy a keresztállítók között vannak olyanok, akik nem gonoszságból teszik ezt, és hinnünk kell, hogy egyszer majd fölismerik: jó szándékkal bár, de szentségtörésben vettek részt. Addigra talán az egyházak is fölnőnek felelősségükhöz, és legalább ezeket az embereket a fényre vezetik bűnbánattal és közös imádsággal.


2 megjegyzés:

Malvina írta...

"aki faji alapon ítélkezik, az nem keresztény, hanem megkeresztelt pogány".

Na, itt (is) a bibi! Ugyanis,"aki faji alapon ítélkezik", az kérem olyan ember, "aki faji alapon ítélkezik". És ennek pedig számos és számtalan oka van, lehet. És bizony igen szomorú és árulkodó, amikor a kirekesztés ellen kirekesztéssel próbálnak védekezni. Nem is tudom, hogy min csodálkozunk! ::(((

Névtelen írta...

Zsidó vagy te is,elég rádnézni te szar!A lavina elindult,a JOBBIK pedig megállithatatlan!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések