kedd, december 02, 2008

Két egyházi hír



Az egyik az, hogy egy bíróság – megint – úgy döntött, hogy az egyházak vezetői – meglehetősen cinikus önértékelésük dacára – közszereplők. Így aztán kutatható esetleges ügynöki múltjuk. Nyilván lesz még föllebbezés, de azért a bíróság jóvoltából mégiscsak tettünk egy lépést a hülyének nézés általános gyakorlata ellen. Talán még megéljük, hogy együtt fohászkodhatunk a hívőkkel, hogy semmi ördögi ne derüljön ki a múltjukról.
A másik hír: felmentette ifjabb Hegedűs Loránt református lelkészt a Vértesaljai Református Egyházmegye bírósági tanácsa.
Az egyház javára szól, hogy annyi méltatlan, förtelmes beszéd és cselekedet után ezt az embert legalább bíróság elé állította. Az egyház zsinata lelkészi és világi elnökének beadványában azzal érvelt, hogy a budapesti lelkész az egyház jó hírnevét, tekintélyét sértő, hitvallásellenes megnyilatkozásokat tett. A cél ifjabb Hegedűs elbocsátása, palástveszejtése volt. Az utolsó cseppes indokok: a lelkész a holokauszttagadó David Irving könyvbemutatójához az egyházközség egyik termében biztosított helyet, valamint tavaly október 23-án a Szabadság téri református templom előtt antiszemita kijelentéseket tett. A bírósági tanács azért mentette fel mégis ifjabb Hegedüst, „mert megalapozatlanok voltak azok a vádak, amelyekkel őt korábban illették”, azok „szóbeszédre” és újságnyilatkozatokra alapozódtak.
A bíróság nyilván egyetlen Hegedűs-beszédet nem hallgatott, egyetlen Hegedűs-írást nem olvasott, így ez a Jobbiknak, a csőcseléknek isteneskedő, gyalázkodva prédikáló emberkáromló maradhat abban az egyházban, amelyiknek törvénye szerint egyetlen embert sem lehet kirekeszteni.
Csak azt nem értem, miért én szégyellem magam.
És miért gondolom azt - minden sajnálatom ellenére, mert arra méltatlanokat is megbántok -, hogy az a helyes, ha fölszólítom a normális embereket: mindaddig, amíg - immár vezetői akarata ellenére - ifjabb Hegedűs az egyház lelkésze maradhat, minden tisztességes ember tartózkodjon a Református Egyházzal való érintkezéstől. Jómagam kerülöm ezentúl a templomokat, a koncerteket, de még a jótékonysági eseményeket is. Senki ne adja adója egy százalékát egy fertőzött egyháznak!
Tartozunk ennyivel magunknak, a tisztességes reformátusoknak és főpapjaiknak. Talán így teszünk még egy lépést az isteneskedő hülyének nézés ördögi gyakorlata ellen.

http://www.youtube.com/watch?v=d3K4jwkSULM
http://www.youtube.com/watch?v=CKrlDn7xslY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Vxu_IYqfpqU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ePDjFAEXGSc&feature=related

3 megjegyzés:

Malvina írta...

Amikor Hegedűs 2007. október 23-i beszéde miatt a református egyház zsinata nagy többséggel megerősítette 1990-es, az antiszemitizmust elítélő nyilatkozatát , abban az alábbi mondta is szerepelt:
"testvéri szívvel állunk a hazánkban élő zsidóság mellett, és készek vagyunk őket bajaikban támogatni, és velük együttműködni".

Úgy látszik, ebbe nekik belefér ennek a Hegedűs Lóránt nevű amorális figurának az összes ténykedése, aki mindezt ráadásul mint református lelkész végzi. Hiszen a nyilatkozat megerősítésére pontosan Hegedűs lelkészük okán került sor!!! Bár, ha belegondolok, lehet, hogy mindezt azért nézik el neki, hiszen az ilyen emberek kártékony ténykedései nélkül miféle bajai is lehetnének a zsidóságnak? Akkor pedig nem lehetne ilyen semmitmondóan üres és álszent kitételekkel teletömködni az efféle nyilatkozatokat.

Ahogy nézem a posztba beálított Hegedűs magabiztos és élveteg vigyorát, hát arra gondolok, hogy ez az ember vagy maga az ördög, vagy hazug módon butítja a híveket. Hiszen szemlátomást nem fél attól, hogy az ördög markában, a pokol fenekén végzi. Pedig ő állítólag hívő! Ilyenkor én is egy kicsit azzá válok, csak, hogy remélhessem, előbb-utóbb, de megbűnhődik mindenért.

Pocakos írta...

Iván, ez nem ellentmondásos?

"......minden tisztességes ember tartózkodjon a Református Egyházzal való érintkezéstől. Jómagam kerülöm ezentúl a templomokat, a koncerteket, de még a jótékonysági eseményeket is. Senki ne adja adója egy százalékát egy fertőzött egyháznak!..."

Bojkottra szólitsz fel, amelyet azzal magyarázol, hogy:

".....Tartozunk ennyivel magunknak, a tisztességes reformátusoknak és főpapjaiknak...."

Ez nekem "túl magas".
PS.
Nem tudtam, hogy református vagy.

Névtelen írta...

Az egyházmegyei bíróság tagjai ismerik Hegedűs nézeteit. A bíróságban elnöklő Dr Bakó Béla az ifjú Hegedűs legodaadóbb híve az egyházmegyében, sőt talán az egész Dunamelléki Egyházkerületben. Megelőzően már lelkészeket üldözött el (bírósági eljárás nélkül), mert tűrhetetlennek tartotta, hogy nem azonosultak az ő rasszista nézeteivel. Az egyházi bíróságban úgy elnökölt, hogy az érvényes egyházi törvények szerint összeférhetetlenség miatt a tárgyalás közelében sem lehetett volna. (Olyan egyházi tisztségeket viselt, amelyek ezt kizárták volna. Az egyházmegye közgyűlése azóta el is távolította minden közegyházi tisztségéből.) Érthető, hogy a Zsinat új eljárásra kötelezte az új, immár az egyházi törvényeknek megfelelő bíróságot...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések