péntek, október 17, 2008

Megrendülve

Olvasom a híreket és már nem is megdöbbenve, hanem megrendülve látom, hogy mit művel a Fidesz, a jobboldal és sajtója egy olyan gazdasági helyzetben, amiről csak azt tudjuk, hogy egyetlen rossz mondat elég ahhoz, hogy tőzsde vagy forint omoljon. Teljesen nyilvánvaló, hogy bár rendkívüli károkat lehet okozni az országnak, a befektetőknek és a kölcsönnel élőknek, nincs államcsőd, nem omlik össze a bankrendszer, nincs Mohács, Trianon – egyszerűen túl kell élni egy vihart. Jól nem jöhetünk ki, rövid- és középtávon mindenképpen vesztesek leszünk, de a kár enyhíthető. Miközben gyurcsányista elkötelezettséggel aligha gyanúsítható Demján, Csányi, sőt Járai is államférfiakhoz méltó módon viselkednek, ki tudja milyen megfontolásból jobbról folyamatosan azt halljuk, hogy igenis államcsőd van, igenis rosszakat lép a kormány, Gyurcsány meg ne csináljon semmit, mert csak árt az országnak, a nyilvánvalóan kifelé üzenésre kitalált Nemzeti Csúcs meg minek…
Mivel elsősorban bizalmi válságról van szó, ráadásul egy olyan környezetben, amelyikben sokkal kisebb a tények szerepe, mint a szavaké, teljességgel érthetetlen, hogy miért nem lehet legalább néhány napra abbahagyni a vicsorgást. Jó, Gyurcsányt meg kell buktatni, hatalomra kell jutni, de bővel elegendő lenne a hibáit akkor ráolvasni, ha már nincs akkora baj, mint most.
Az, hogy a máskor oly hazafias Fidesz nem tudja magát leállítani, a tehetetlenség viszi tovább akkor is, ha ez már neki is árthat, nem lehet magyarázat. Abban a pártban parancsuralmi rend van: Orbán egyetlen szavára akkora kuss lenne az országban, hogy a BUX minden rezdülését meghallanánk. Mit akar? Előre hozott választásokat? Most? A teljes öngyilkosság lenne, ha néhány hónapra kormány nélkül maradnánk. Hacsak nem azt akarja Orbán megmutatni, hogy mekkora heroikus csoda egy ország élén akkor állni, amikor azt a porból kell újjá építeni. (Olcsóbban megússzuk, ha lebombáztatjuk valakivel, szívességből.)
Megjósolom: ez a kisszerű politikai haszonszerzés sokba kerül majd a Fidesznek. Vessenek egy pillantást Sólyom László viselkedésének közmegítélésére.


3 megjegyzés:

Pocakos írta...

Én "Amerika-párti" vagyok. Meggyőződésem, hogy ezt a szart is túlélik, mint az eddigieket is, és nagyon hamar talpra állnak, kilábalnak abból, amibe kerültek. Sőt, nem csak "tüneti kezelést" fognak csinálni, hanem olyan megoldást keresnek, találnak, hogy ilyen (lehetőleg) soha többé nem következzék be (uj New Deal). Ehhez megvan az affinitásuk! A pénzügyminiszter irt egy háromoldalas(!) levelet (tervet), amiben 700 milliárd dezsőt kért, hogy szétoszthassa a "rászorulók" (bankok) között. A népképviselői(!), a politikusok azonnal közbeléptek és az adófizetők érdekében különféle feltételeket szabtak, írtak a levélhez, ami végülis több mint 100(!) oldal lett, mielőtt (egy héten belül!) megszavazták. Mindegy volt, hogy milyen pártállásúak a képviselők. NEM új ötlettel, ötletekkel jöttek elő, vagy hogy Bush mennyire rossz és tehetetlen politikus, hanem a szükséges pénz biztonságos, hatásos, gazdaságos, jó felhasználásáról vitatkoztak.

Az EU ennél már "tökölösebb" volt, mert ott már előjött a "saját" érdek. A franciák az egyenlőség elvét javasolták, a közös megoldást. A németek rögtön ellentmondtak, és a "mindenki maga oldja meg" elvvel álltak elő. Nem véletlenül, hiszen nekik elég volt az NDK (meg)finanszirozása.

Kishazánkban, pedig az ellenzék a jól hangzó (populista) "adócsökkentés"-t dobta be, aminek SEMMI köze a hitelválsághoz! Ennek megoldásán kellene (közösen!) dolgozni, gondolkozni. Aztán majd utána kell(ene) járni, hogy miért engedték a bankoknak a különféle "hitelkonstrukciók" (felelőtlen) alkalmazását? Az első percctől világos volt (mindenki előtt!), hogy a devizahitelekkel baj lesz!

Most olvastam egy jelentést, eszerint a hiba eredete a magas (forint) kamat, a sokkal alacsonyabb devizahitelekkel szemben. De nemcsak a lakosság van "eladósodva", hanem a "public" (a köz(ös)ségek pl. az önkormányzatok) 30 %-a is! Az üzleti életnek, pedig a 60 %-a van devizában eladósodva.

Szóval, ezen kéne elgondolkozni.

Névtelen írta...

Én is teljesen egyetértek Ivánnal, mert miután Orbán Viktor csődbe vitte az országot, most gazdasági világválságot gerjeszt, hogy hatalomra juthasson, valamint a Népszavát is csődbe vigye, Ivánnal együtt. Miközben tudjuk, hogy sok éhes és szomjas szájat kell eltartanod, többek között a tiédet.

Névtelen írta...

Nagyon gáz vagy, tata, talán ideje lenne valami társadalmilag hasznos elfoglaltság után nézni. Ezzel a szánalmas demagógiával talán a munkásőrök klubjában sem aratnál osztatlan sikert.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések