kedd, március 20, 2007

Szomorú grund


Lebontották a kordont. Jó kis kordon volt pedig, kitűnően lehetett játszani vele. Akkora jelkép lett belőle, mint a berlini falból, még jó, hogy a szocialisták és a rendőrök visszafogottabban demagogizáltak, és nem csináltak kínai nagy falat belőle, amelyik megvédi a hazát, de legalábbis annak szívcsakráját, a Parlamentet. Vagy mit.
Igazából az a talány, hogy miközben a magyarok, pláne a fővárosiak túlnyomó többsége egyetértett a kordon fölállításával, mert rettenetesen unta már a gyülekezési joggal való visszaélést, lehetett belőle a szabadság meg a lobogó ketrecét vagy mifenét tupírozni. Föl lehetett használni arra, hogy a Fidesz heteken át tematizálja a politikát azzal, hogy ha egy apró területen – a tapasztalatokból okulva – nem lehet tüntetni, akkor máris diktatúra van. Volt kordonbontás, kifaroló államfő, zászlófölvonást bojkottáló ellenzék – minden, ami a politikai műbalhéhoz szükséges.
Figyelemre méltó, hogy mérések szerint az "emberek” túlnyomó többsége sem azzal nem ért egyet, hogy a kordont elbontották, sem azzal, hogy a téren – bizonyos visszafogottsággal – tüntetni lehet ezután. Ez azért talányos, mert közben a Fidesz-hívek jó nagy többségben látszanak a közvélemény-kutatásokban. Vagyis van az egyik oldalon egy "új többség”, miközben bizonyos kérdésekben nem ért egyet önmagával sem. Vagy egyszerűen csak félti a városát. Jó okkal.
A bontást valami politikai szabadsággyőzelemnek beállítani: gyönge dolog – persze meg kell szokni, hogy eztán új cirkuszhelyet kell keresni. Egyszerűen arról van szó, hogy a rendőrség fölnőtt a feladatához. Fél év alatt, de még nem későn. A forradalomnak most vége. Csőcselékkel győzetni: esélytelen, aki erre játszik. De még lehet egy kicsit fuvalkodni, Gergényizni.
Most majd átépítik a teret. (Gondolom, kicserélik a pisás-mocskos földet, elszállítják végre Szamuely láthatatlan lovas szobrát, és helyére Horthyé kerül, hasonló látványminőségben.) Az egész nem lesz majd több ötmilliárdnál – de ha kivesszük belőle a föld alatti parkoló árát, akkor is kettő. Nem vagyok biztos abban, hogy most kellene erre költeni. De az is lehet, hogy megéri, bár olcsóbb lenne egyszerűen rendet tartani, mint politikai parkot építeni. Vagy játszótér lesz ott, vagy valami más. Eddig is az volt. Szomorú grund kínos játszadozókkal.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések