péntek, február 23, 2007

Összehasonlító orbántan


Orbán Viktor sokat olvas. Idéz is szorgalmasan, sokszor nem is szellemtelenül, hiszen jókat mulatunk még a legmorcosabb beszédeinek egynémely részletein is. Fölhasznál magvas dakota- és székely történeteket, merít a Bibliából, Lenin összes műveiből… Széles műveltségéről alkotott képünket tovább finomítja, hogy a „Jó estét kívánok!” című idei országértékelő beszéde meglepő hasonlóságot mutat egy nem kevésbé meglepő szerző, nevezetesen Földes György történész - az MSZP országos választmányának egykori elnöke - 2000. december 6.-án Népszabadságban közzétett gondolataival. Minden kommentár helyett, a teljesség igénye nélkül idézzünk:
Földes György: „Az MSZP programját az új többség stratégiájával valósíthatja meg, a választásokat az új többség gondolatának jegyében nyerheti meg. Ez az a politika, ami a jelent a jövővel összeköti.” (…) „Az új többség a modern magyar demokratikus baloldal válasza az új elitet építő, erőszakos jobboldal kihívására. Nem akarjuk engedni, hogy az elmúlt évtizedben szerzett előnyök, a kialakult vagyoni és jövedelmi különbségek monopóliumokként rögzüljenek”
Orbán Viktor: „…az új arisztokrácia politikájával szemben megszületett egy új többség.” (…) „A kapzsiság politikája termelte ki az új arisztokráciát, (…)most azért lépett a politika és a kormányzás nyílt színpadára, hogy újabb és újabb kiváltságokat szerezzen magának. Ma már a törvények felett állnak.”
Földes György: „Az MSZP szólni szeretne azokhoz is, akik bár nem a baloldali értékek követői, de nem viselik el a mértéktelen jobbratolódást...”
Orbán Viktor: „Tisztelt baloldali honfitársaim, nem a magunk igazát akarjuk bizonygatni, nekünk nincs rá szükségünk, egyszerűen csak azt üzenjük önöknek… (…) Érdemes azonban keresni az ösvényt, amely mindenkit elvezethet az új többség változtatni akaró világába.”
Földes György: „A jobboldal megoszt és uralkodik…”
Orbán Viktor: „…mióta az új baloldal félrelépett, és a gátlástalanság, az erőszakosság és a kapzsi hatalomvágy emelkedett kormányra.” Stb, stb, stb.
Talán ennyit mára összehasonlító orbántanból. Kicsit fura: egy ember, aki folyamatosan azt ordibálja, hogy egy másik hazudik, ő meg szorgalmasan cseneget. Hogy így mondjam, nehogy bepereljen.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések