hétfő, december 04, 2006

Diszkréten

"Szó sem volt soha félmilliárd forintról. A legmagasabb költségvetés, amibe mindent beleszámoltam, amit eljuttattunk a kormányhoz, a végső főösszeg 180 millió forint volt. Ebből a közvetlen szertartás, illetve a nemzet búcsújának költsége ebben a pillanatban 85 millió forint. Ez messze nem az az összeg, ami a sajtóban megjelent. Diszkréten és nagyon takarékosan kívántam kezelni a búcsúztatást, és úgy is fogom. Sajnálom, hogy az anyagi kérdések ennyire előtérbe kerültek. Hétfőn várunk választ a kormánytól arra, hogy mennyit vállal magára. Erejéhez mérten a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is részt vállal a költségekből" - nyilatkozott az MTI-nek a MOB első embere Puskás Ferenc temetési büdzséjével kapcsolatban.
Schmitt Pál a felmerülő kiadásokat említve példaként hozta a rendőrség, a főváros, a katonaság költségeit, de megemlítette a római katolikus egyház és a Puskás Ferenc Stadion szerepvállalását, vagy éppen az ágyútalpat, amin a koporsót szállítják majd. Egyben jelezte, sok felajánlás is érkezett. (MTI, Index)

Rossz megjegyzés az, hogy "Sajnálom, hogy az anyagi kérdések ennyire előtérbe kerültek." Azért, mert teljesen normális dolog, ha az emberek érdelődnek ilyesmi iránt. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy közben ne éreznének mélységes gyászt, amikor egy nagy emberre gondolnak, aki elment közülünk. Ha az ember a saját anyját vagy az apját temeti, akkor is fölmerül, hogy mégis, mennyibe kerül a szertartás. És ha azt mondja az egyik családtag, hogy mondjuk tízmillióért temessük el, és vegyünk föl erre kölcsönt, akkor nem biztos, hogy meg kell vetni azt, aki érdeklődik, hogy mégis mi kerül tíz millióba egy temetésben. Ez hétköznapi ember számára 180 millió is rettenetesen sok pénz, és el se tudja képzelni, mi kerülhet ennyibe. Ezért lenne jó tételesen megmutatni a végén. Hogy ne maradjon rossz érzés, senkiben. Én például mindjárt nem értem, hogy mit számolhat föl a hadsereg, ha a saját tábornokának temetésén vesznek részt a díszkatonái? És a katolikus egyház valamiféle pénzt fogad el? Mire? Vagy a halottról elnevezett stadion? Biztosan nem értek hozzá, ezért nem értem a dolgot, de el lehet magyarázni. Azt meg végképp nem értem, hogy mi kerül pénzbe az ágyútalpon. Meg kell venni? Mit jelent az, hogy „diszkréten és nagyon takarékosan kívántam kezelni a búcsúztatást”? Milyen lenne a kevésbé diszkrét és pazarlóbb változat?

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések