szerda, november 22, 2006

Talán szerelem

Tegnap megint nagyokat jártam. Az autó nélkül való közlekedésnek vannak hozadékai. Például mindig ámulok a metrón. Nem csak azon, hogy mennyi sérült, beteg ember van, hány ember arcára van írva a szenvedés, hanem azon is, hogy mindig van történet.
Nagyon egyszerű: tegnap reggel például sok szomorú embert láttam. Szinte mind csak úgy nézegetett maga elé. Talán a ködös idő tette ezt velük, az a tudat, hogy eljött értük a tél. És akkor fölszállt egy férfi. Nem tudom, mi történhetett vele. Talán szerelem, vagy jó hírt hallott, látott valamit. Sugárzott az arca. Nem nevetett, csak mosolygott, csillapíthatatlanul. És nem telt el egy megállónyi idő, mindenkinek leolvadt az arcról a rossz kedv.

Valaki ezt írta, mert olvasta a naplómat: „Hogy te milyen függő vagy!! Hihetetlen! Ha nincs távolság, nincs meg az egymás iránti vágyakozás újratermelődésének lehetősége!”
Mert hogy, ugye, elment Kata.
Egy csöpp távolságra sincs szükségünk. Viszont borzasztó volt nézni, ahogy elválasztottak minket a törvények. Az üvegfalban megtestesült törvény, vagy legalábbis biztonsági szabály. Meg azt is, hogy például megmotozták, mint mindenkit. Akkor is kikérem magamnak, ha egy nő csinálja. Undorító, örömtelen ez az egész. De legalább láttam még egy darabig. Különben még mindig úgy nézem ilyenkor, meg mindig, ha „kívülről” láthatom, például az utcán is, hogy ha most látnám először, akkor is őt választanám-e. És: igen. Senki mást. És ez nagyon jó.
Keveset tudunk beszélni. Hajnaltól napestig tanul. Azt mondja, jó helyen van, nagyon jó a társaság, mindenki segítőkész, csak fárasztó. Azért ott sem tökéletes minden, mert például a szobákban nincs internet. Angliát ebből a szempontból másképp képzeltem. Egy irodából tud csetelni öt percet, mert sorban állnak a többiek. Aztán fölhív, onnan, de kicsit idegen a hangja. Nyilván azért, mert mások is hallják, amit mond, és siet, mert más is akar telefonálni.
Tegnap egy ottani kolleganőnél vacsorázott, ma pedig színházba viszik őket. Bár inkább jönne már. Úgy kellett volna, hogy én is kimegyek vele, bár fogalmam sincs mit csinálnék ott egy hétig, reggeltől estig egy angol faluban. Még csak nem is falu, hanem valami kastély, kerti házakkal. Bár, csak kitaláltam volna. Néha az is jó, ha egy országnak csak egy nagyon pici részét ismerjük meg, de azt nagyon.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések