vasárnap, március 24, 2013

Síp és piros lap


Nagy a sértődés, mert készült egy unortodox német rajzfilm, kifejezetten gyerekeknek ARD és a ZDF gyerekcsatornáján vetítik. A "Piros lap Magyarországnak" című filmecske azt magyarázza el a német gyerekeknek, hogy Magyarország túl sokszor szegte meg az EU szabályait, ezért akár az uniós támogatások megvonásával is büntethetik. Nyilván azért van benne síp és piros lap, hogy a focista Orbán Viktor is értse. Ha már nem értett abból, amikor a magyar gimnazisták röhögték ki.
Úgy néz ki, hogy diplomáciai jegyzék lesz belőle. Talán az lesz a tiltakozás alapja, hogy mi közük van ehhez a gyerekeknek. Az is lehet, hogy a németek úgy döntöttek, valami európai etikát oktatnak: nem lehet az például, hogy valaki választáson túlhatalmat szerez és aztán azt gondolja, hogy azt tehet, amit akar. Nem illik. Nem etikus. Talán azért kell ezt rögzíteni, mert a németek a legsúlyosabb tapasztalatot szerezték egy ugyanilyen esetben: a vége az lett, hogy egy öntelt és nagypofájú ember miatt úgy is járhattak volna, hogy a végén minden németet kiirtanak.
Jó idejében megtanulni az ilyen dolgokat, mert azt látom, hogy a fölnőttek se nagyon értik, milyen alapon szólnak bele az amerikaiak, a németek, Brüsszel, és gyakorlatilag mindenki abba, hogy mi folyik Magyarországon. Pedig egyszerű: amikor beléptünk az EU-ba, a NATO-ba, az ENSZ-be, azért tehettük meg, mert kinyilvánítottuk, hogy elfogadunk bizonyos alapelveket, jogokat, szabályokat. Ha valaki házasságot köt, elfogadja, hogy alighanem nem pisálhat többé a mosdóba, nem mászkálhat haza éjszaka, részegen, és nem verheti se az asszonyt, se a gyerekeket. Mert ha így viselkedik, akkor előbb-utóbb kiutálják a családból.
A németek szerint ez a gyerekekre is tartozik. Én például arra tanítom a sajátomat, hogy a fogpaszta tubusának végét nyomja, mindig hajtsa le az ülőkét, és a papírguriga úgy legyen a tartóban, hogy a papír alulról bújjon ki. Erre az az értelmes kérdése, hogy minek ez. Elmagyarázom, hogy élete során vélhetően lesz olyan nője, felesége vagy pláne anyósa, aki ilyesmik miatt piszkálná. Ha előre alkalmazkodik, jobb élete lesz.
Az baj persze, hogy a német gyerekekben most az rögzül, hogy hülye nép a magyar, mert hagyja, hogy olyasmi történjen vele, amire nem adott semmiféle fölhatalmazást. Évtizedek múlva, még az unokáink is ezzel lesznek kénytelenek szembenézni egész Európában. Ez bizony megbélyegzettség, és bizony szomorú.
Ennél már csak az a szomorúbb, amit a német filmmel kapcsolatban jegyzett meg Orbán: “Ha nálunk ilyen történne, akkor mindenki repülne.“ Kár, hogy nem tette hozzá: “ebből is látszik, hogy nálunk működik a világ legfüggetlenebb nemzeti közszolgálati médiája”. Erre bizony nem síppal, hanem harsonákkal kellene válaszolni. Itthon.

 .

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Orgonákkal, ha már tavasz van. Sztálin-orgonákkal. A Katyusa ugyanis elég hatákonyan közvetíti az ismereteket...

Névtelen írta...

Ez az írás is egy harsonahang, de sajnos csak szólóhang és nem a nagy zenekar egyik harsonája.

„A fejjel a falnak menő ló nem vak, csak bátor” mondás analógiája:
A fülüket, farkukat behúzó emberek nem hülyék, nem megalkuvók, csak toleránsak.

Dennis Rodman írta...

FIDESZ támogatottság maradt, Jobbik az
MSZP elött......
Akartok még valamit ??? Mi már csak egy kávét !!!!

GERY írta...

Németország ugyanis az újraegyesítés után minden kommunista NDK-bírát kidobott, a hivatalos nyugdíj-korhatár elérése és átmeneti határozatok nélkül. Az EU egy szót sem szólt. Orbán kíméletesebben lép, mint annak idején a szövetségi kormány.
Roger Köppel

Sparhelt írta...

@Gery: Ezek szerint ha valaki egyszer valamit hibázott valahol a világban, akkor az feljogosítja a kormányt ugyanannak a hibának az elkövetésére idehaza. Értem.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések