szombat, november 20, 2010

Kaffog a falka

Kép: kikotoonline.hu

Olvasom az Alföldi Róbert elleni falkatámadást, amelyikből megint kiderül, hogy a kormánypártok milyen nagy egyetértésben tudnak együtt vicsorítani a nácikkal, ha olyan érzelmeket kell fölkorbácsolni, amelyek szerintük nagyon hasznosak, nyilván valami hatalomtechnikai szempontból.
Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója ki merészelt adni egy termet románoknak, hogy ott a nemzeti ünnepük alkalmából műsort és ünnepséget rendezzenek. 
A bérnáci Magyar Hírlap szerint ez "szinte hihetetlen”. Mert ugye “1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".
A náci Jobbik is nagyot reagál: "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak".
Vagyis, ha a Magyarországon élő románok nemzeti ünnepelni mernek, akkor az provokáció.
Ez ugyanaz a Jobbik, amelyik az első magyar köztársasági elnök szobrával pogromosat játszott előző este: szégyentáblát akasztottak a nyakába, miszerint ő lenne a felelős Trianonért. Ezen kívül Zagyva, Magyarország képviselője kipát tett a szobor fejére. Ezzel megint bebizonyította, hogy az a zsidó, akire Zagyva képviselő kipát tesz. Az se baj, ha különben Magyarország egyik legpatinásabb családnevű grófjáról van szó. Két dolgon csodálkozom. Az egyik az, hogy Zagyva, Magyarország képviselője tomporodó bugyikájának izgalmi állapotában nem dugta seggbe a szobrot, vagy legalább nem pisált a szájba, rituálisan, ahogy az ő kultúrkörében a megszégyenítetteket szokás. A másik: Zagyva, Magyarország képviselője miért hord magánál kipát?
Már csak az a kérdés, hogy a rendőrség miért hagyta a kegyeletsértést, miért hagyta, hogy a pár órával előtte a szoborhoz Donáth Ferenc által tett koszorúkat megsemmisítsék, miért hagyta, hogy a szoborhoz egy szál virággal érkező Dániel Pétert tettlegesen inzultálják.
De vissza az Alföldire kaffogó falkára. 
Mivel az éppen Brüsszelben európaiskodó Orbán pártja nem vállalhatott föl egy diplomáciailag is kínos konfliktust, a kaffogásra a kereszténynek és pláne demokratának mondott pártot jelölte ki. A KDNP is azonnali vizsgálatot kért. Mert a Nemzeti Színház igazgatója "a magyar színjátszás templomát" nem rendeltetésszerű célokra adta át. Maga Pálffy István frakciószóvivő közleményében követelte, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből. Pálffy István kifejtette: a színházigazgató számos magyar ember érzékenységét sérti.
Pálffy szerepeltetése arra jó, hogy Szőcs Gézát rendkívül kínos helyzetbe, szinte megoldhatatlan konfliktusba hozza. Szőcs Géza erdélyi ugyanis, és egész egyszerűen olyan országban, amelyik az Európai Unió tagja, nem válthatja le a Nemzeti Színház igazgatóját azért, mert az - egyébként teljesen rendeltetésszerűen és a lehető legszokásosabb módon - bérbe adott egy velünk társult állam polgárainak egy termet. Olyan polgároknak, akik egyébként Magyarországon a magyarokkal azonos jogokkal tehetnek bármit, miként ahogy a magyarok is, például Bukarestben. Szőcs Géza pontosan tudja, hogy elsőrendű nemzeti érdekünk az, hogy megbékéljünk a románokkal, és a kulturális államtitkárság irányítójaként nyilván erre is törekszik. Minden jel arra mutat, hogy ezt a románok is komolyan gondolják mostanában. Ugyanazok a jobbikosok és kereszténydemokraták, akik elvárják Romániától, hogy békességgel vonulgathassanak magyar zászlók alatt a magyar Himnuszt énekelve nemzeti ünnepünkön, most egy zárkörű rendezvényt kitiltanának egy közintézményből. Ha viszont Szőcs Géza - akitől a kereszénykedők és a fideszesek már régóta szívesen szabadulnának - európai módra politizáló emberként nem váltja le Alföldit, akkor őt lehet kipiszkálni a székéből.
Szerintem ez okozna erkölcsi kárt, és föl kell hívnom Pálffy úr - vagyis Orbán Viktor - figyelmét arra, hogy ez sérti számos ember érzékenységét. Az enyémet biztosan. Én is Erdélyből való vagyok, vertek már románok, rendőr is - mert magyarul beszéltem -, de egy dolgot egészen biztosan tudok: nincs más választásunk, mint megbékélni a románokkal. Lehetőleg örökre. Most kellene abbahagyni ezt a nyomorúságos piszkálódást.
Pálffy hülyeségeket beszél, amikor azt mondja, hogy Alföldi “a magyar közönség körében vitákat gerjeszt, és politikai hullámokat kavar", mert ő kelti a feszültséget.  Azzal meg pláne, hogy Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére, mert szerintem inkább Pálffy mutatta meg alkalmatlanságát azzal, hogy Orbán Viktortól elfogadta ezt az élkaffogó szerepet.
Egyébként meg vajon mivel utasíthatta volna vissza Alföldi a Budapesti Román Kulturális Intézet kérését? (A válasznál kéretik figyelembe venni, hogy ez itt Európa, békében, unióban.) Nagyon helyesen válaszolt közleményében: “Úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz."
Itt tartottam az írásban, amikor arról értesültem, hogy Alföldi visszavont. Szegény, talán azt hiszi, hogy így megmenekülhet egy szagot fogott vicsorgó falka elől. Téved: egy értelmiségit csak az védheti, ha ellenáll a náciknak és a diktatúra más segédcsapatainak.

Orbán és Băsescu a szekelyhon.ro képén valami európai-féle pózban


 .

5 megjegyzés:

Péter írta...

>>"kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak"

Ez egy idézet.

>>Vagyis, ha a Magyarországon élő románok nemzeti ünnepelni mernek, akkor az provokáció.

Ez pedig csúsztatás. Hiteltelenné teszi a cikket. Pedig értem az álláspontodat, ha most nem is értek egyet vele, és hajlandó leszek harcolni érte, hogy elmondhassad, ha már majd nem lehet. Akkor is ha szöges ellentétben áll az én véleményemmel.

>>Az egyik az, hogy Zagyva, Magyarország képviselője tomporodó bugyikájának izgalmi állapotában nem dugta seggbe a szobrot, vagy legalább nem pisált a szájba, rituálisan, ahogy az ő kultúrkörében a megszégyenítetteket szokás.

Arra ki se térnék, hogy milyen freudi elszólás domborodó helyett tomporodót írni, de kell ez ide? Tetszik ez valakinek? Stílusa alapján maximum a szélső jobbnak. De tartalma alapján ugye nekik nem. Miért kell lealacsonyodni? Hiteltelenné teszi a cikket.

A "miért hord magánál kipát" még jó is lenne, de addigra már el van rontva.

joti írta...

Péter első megjegyzéséhez:

Az valóban nem mindegy, hogy a néhány (tíz?)ezer magyarországon élő román vagy a romániai románok akartak a Nemzeti Színházban ünnepelni. Az utóbbiról én is azt mondom, hogy nem lett volna szerencsés.
A tomporodót pedig – bár a szerző nem szorul védőügyvédre – én szójátéknak vélem (érzem), és ilyen módon nem biztos, hogy freudi elszólást kell benne látni. Az erősebb kifejezések (intim testrészek, nemi aktusok említése) is elfogadhatók abban a kontextusban, ahol Orbán és csapata a téma.
Hozzáteszem: Sajnos!

lj írta...

http://zajlada.blogspot.com/2010/11/magyar-nemzet-het-parancsolata-wass.html

Péter írta...

Kedves Joti! Én továbbra is úgy érzem, hogy ez a stílus lealacsonyodó, nem illik Andrassew Ivánhoz. Szerintem nem lenne szabad, hogy lealacsonyítsa magát. Meg kell maradni embernek, kultúrembernek.

Arról én nem nyilatkoztam, hogy szerencsés-e ha a romániai románok a mi Nemzeti Színházunkban ünnepelnek. De az idézetből nem következett az általam bírált mondat: ez csúsztatás volt. Akkor is ha olyan, általam tisztelt személy írta, mint Andrassew Iván.

A tomporodó pedig akár elírás, akár szójáték szintén alpári. Egy alpári emberről is lehet nem alpári módon írni.

Tudom, nehéz embernek maradni, amikor becsapódnak a nagy vasajtók, és a zuhanyrózsákból ciklonként áramlik a víz. De még nem tartunk ott, akkor sem, ha félünk a jövőtől.

Higgadtan, kultúremberként kell élni, és írni, amíg egyáltalán írni lehet. És amíg élünk, addig lehet, pedig 'bolond ki földre rogyván felkel és újra lépked'. És mégis felkelünk, és lépkedünk, 'hisz lehet még' emberként élni és lépkedni ha nehéz is.

Névtelen írta...

Akárhogyan is vizsgálom magamban az ellenszenvet a hőzöngő csőcselékkel szemben, azért a legelső momentumot nem tudom nem értékelni.
Alföldi "tette" minimum szerencsétlen volt. Ezt nem látni szerintem botorság.
Nekem (bár az utána történtekkel azonosulni nem tudok) ezért hiteltelen a következmények értékelése.
Aki megrángatja a kerítést ne szüttyögjön, ha ugatnak a kutyák. Ezek meg olyan ugatós fajták...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések