péntek, november 19, 2010

A tét a sorsunk, az életünk (fölhívás a civakodókhoz)

Hamarosan két demonstráció lesz Károlyi Mihály szobránál, Budapesten, a Kossuth téren, mert a Jobbik nevű náci párt képviselői megbecstelenítették első köztársasági elnökünk emlékművét. Az első november 21.-én, vasárnap délután háromkor. A második november 25.-én, csütörtökön, délután fél hatkor.
A vasárnapi tiltakozás főszervezője az ANTIFA Új Spartacus LIGA, támogatói: MAZSIHISZ , Magyar Demokratikus Charta, Zöld Baloldal. Beszédet mond:
DR. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke, Márton László író és Tamás Gáspár Miklós filozófus. A szervezők kérése: “Az esemény pártok felett álló, ezért kérjük, hogy politikai szimbólumokat ne használjanak!”
A csütörtöki tiltakozás főszervezője a Magyar Szociáldemokrata és Liberális Unió. A támogatók: a Demokratikus Koalíció és az MSZP.
Mindkét rendezvény célja a náci szoborgyalázás elleni tiltakozás és a Károlyi Mihály emléke iránti megbecsülés kifejezése.
Mindkét rendezvényt tisztességes, elkötelezett baloldali és liberális emberek szervezik és támogatják. Minden résztvevő teljes mértékben egyetért abban, hogy ami Károlyi Mihály szobrával megtörtént az tűrhetetlen, a nácik elpofátlanodása minden képzeletet felülmúl, és tenni kell valamit.
Jómagam mindkét tiltakozáson részt veszek majd. De kihasználom az alkalmat és elmondom a résztvevőknek, hogy megítélésem szerint nem helyes, ha az ismét erőre kapó nácik vagy az egyre erősödő diktatúra ellen nem egységesen lépünk föl. Túlságosan nagy a tét ahhoz, hogy megengedjük magunknak a széthúzást. A tét a sorsunk, az életünk. Érthető, ha a szabadelvűség és a baloldaliság súlyos, de nem történelmi veresége után zavarodottak vagyunk. Magyarázható és néha jogos is az egymásra mutogatás, de mindaddig nem tudjuk fölemelni a fejünket, amíg egymást figyeljük utálkozva és gyanakodva. Ez nem csak a különféle baloldali kiscsoportokra, hanem az alpári módon civakodó volt SZDSZ-tagokra, és az önsorsrontó szocialista pártiakra is vonatkozik.

Aki ezt nem érti, nézegesse egy kicsit azt a képet, amely a Jobbik pogromocskáján készült Károlyi Mihály emlékének meggyalázásáról, és mindenki képzelje a szobor helyébe magát, a gyerekét vagy a barátját. Mert ez vár ránk egyenként és tömegesen, ha nem leszünk képesek összefogni.

 .

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, ez már nekem is sokk !
Ott leszek én is a Károlyi szobornál !

Nyilas Tamás írta...

...gyalázat...!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések