péntek, október 13, 2006

Lélekemelgetők


A Kossuth tér orális forradalmának szellemébe a végsőt egy bizonyos Sasvári Sándor nevű énekművész döfte, aki Semjén Zsolt elődalnokaként Koppány áriáját adta elő az István a királyból. A szám közben hirtelen rájött, hogy van egy szövegrész, amelyik nem igazán méltó a helyhez és az alkalomhoz. Nagy lélekjelenléttel egyszerűen kihagyta. Nevezetesen azt, hogy "szemforgató, hamis papok".
És a nép nem röhögött, nem füttyögött, még csak azt se skandálta, hogy Sasvári elizélte... Sőt, ezek után Semjén kiállt, és szemrebbenés nélkül mert beszélni arról, hogy mi is van a lakájmédiával. Hát ez van. Bizony. Föltéve persze, hogy „média” alatt nem csak az újságokat és az elektronikus hírközlő eszközöket értjük.
Fölmerül persze, mi történik a kultúrában és sajtóval akkor, ha Semjén Zsolt egy Fidesz-kereszténydemokrata kormányban mondjuk vallás- és közoktatási miniszter lesz - aminek, gondolom én, jogos várományosa. És hozzá tartozik majd a médiaszabályozás és - finanszírozás is. Meg a lakájválogatás.
Lassan össze kellene írni, a fölkészülés jegyében, hogy milyen versek és regények kerülnek önkéntes indexre, mely darabok bemutatásától tartózkodnak majd szintén teljesen önként, imádságos lélekkel a színházak igazgatói, attól tartva, hogy nem jutnak támogatáshoz, nem nyerhetnek állami pályázatokon. Az sem lenne meglepő, ha a televíziók végig gondolnák, milyen filmek vetítésétől célszerű eltekinteni, csakis a nép érdekében, hiszen a média erősen felel a néplélek állapotáért, amit az égig kell végre emelni. (Esetleg nemes "álmosházi" lőgérpatonyi Hervay Tamás lélekemelgető táltospap, a magyarságtudomány magisztere segítségével, aki szellemével szintén ott virít a téren, és - legalább tanácsadóként - Semjén miniszter mellett lesz a helye, hiszen valamivel ki kell majd fizetni a szélsőjobbot.)
Bár az is megoldás lenne, ha bizonyos szövegeket - megvilágosodva - átírnának a szerzők. Az mégse várható el, hogy nevetség nélkül az egyébként oly népszerű István a királyt állandóan úgy adják elő, hogy Vikidál, vagy az őt helyettesítő Sasvári mindig elhallgasson a koppányos résznél. Mindenesetre szeretnék hallgatózni azon a tárgyaláson, amelyen Semjén Zsolt megpróbálja üdvös átköltésre rávenni Bródy Jánost. (Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések