csütörtök, január 26, 2006

A hazugozás és a tényvélelem

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzet elmarasztalását kérte egy sajtó-helyreigazítási ügyben a „Hazudott a miniszterelnök” című írásban közöltek miatt. A lapban megjelent állításokat, vagyis a közlés tartalmát nem minősítette az ítélőtábla, amikor elutasította a jogorvoslati kérelmet. Én már azt is abszurdnak találom, hogy a bíróságot nem érdekli, hogy egy hazugsággal vádolt ember ügyében mi az igazság, de mire ne lenne joga egy bíróságnak, ha ehhez nincs.
Ami engem igazán zavar, az az, hogy a bíróság a cikk címét sem kifogásolta. Az indok: mert az Alkotmánybíróság szerint tényállítás formájában közöltek is minősülhetnek véleménynek, a közszereplőknek pedig a sértő, igazságtalan véleményeket is tűrniük kell.
Mostantól kezdve tehát bármit állíthatunk tényállás formájába öntve, csak be kell tennünk a vélemény rovatba - ebbe, amelyet ön most olvas -, és akkor máris fölmentést kapunk, bármekkora hülyeségeket hordunk össze. Ha például most azt írom le, hogy szerintem egy bizonyos ítélőtábla ítéletei azért hajlanak mostanában inkább jobbra, mert a bírónők jobboldaliak, az egyik férje például jeles fidesznyik, akkor ezt nem kell bizonyítanom, mert ez vélemény, és kész. Ha pedig a bírók ítéleteikkel közszereplővé teszik magukat, akkor pláne úgy kell nekik. (De én nem állítok ilyet, vagyis máris helyreigazítom magam: ez csak egy ravasz példa volt.)
Éppen ma kaptunk értesítést arról, hogy följelentett minket a legfőbb ügyészség, mert Csík Rita ebben a rovatban azt tényvélte, hogy az ügyészség fideszes-vezetésű. Mondanám, hogy szólni kellene nekik: kár ám minket rémisztgetni! De pontosan tudom, akár ugyanaz a tábla el is marasztalhat minket a mi kaotikus joggyakorlatunkban.
Ha valaki száz éve azt írta volna a miniszterelnökről, hogy hazudik, azt simán párbajra hívja és megpróbálja jól lekardozni. De ez még tíz éve is a legnagyobb sértésnek számított. Most meg hangulatos odamondó kifejezés lett belőle.
Vagyis az a bajom a tábla ítéletével, hogy a létező legnagyobb sértéseket legitimmé teszi, és ezzel szabad utat ad a sértegetők tobzódásának. És mielőtt félreértenének: le lehet írni azt egy miniszterelnökről, hogy hazudik, de akkor tessék szíves lenni nem véleményesdibe bújtatott sértegetésben előadni, hanem tényekkel bizonyítani. Mert ez így nevetséges, és az egész ország becsületére nézve is sértő.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések