péntek, december 16, 2005

Földobni a semmit

Volt nekünk egy családi ismerősünk, aki egyszer hírbe hozta anyámat egy másik (szintén házas) családi ismerőssel. Szerencsére mindkettőjüknek a lehető legjobb alibijük volt: az adott időpontban, amikor állítólag együtt látta őket, éppen a saját házastársukkal töltötték az időt. Amikor közösen kérdőre vonták, azt tudta fölhozni, hogy egy kis hazugságtól drágáim, csak érdekesebb lesz a világ. Ez aztán olyan szállómondat lett a környékünkön. Talán azért, mert csakugyan: egy kis hazugság földobja a dolgokat.
Ez most nekem arról jutott eszembe, hogy az Index remek írásban számol be arról, hogy a Fidesz állítólag megkörnyékezte volna Medgyessy Pétert, mert hogy ő a hatalomváltáskor kicsit szembekerült a saját pártjával, pláne Gyurcsány
Ferenccel. És hogy kellene egy ilyen jó trófea Szűrös, Pozsgay és Csintalan mellé. Azt leszámítva, hogy talán Csintalan kivételével, a Fidesz zsákmánya szánandó, és ha Medgyessyt esetleg meg lehetne győzni valamiről, akkor ez őt is a kitömve porosodó, naftalinszagú vadak közé tenné, és lebecsüli a volt miniszterelnököt, aki azt hiszi, hogy ezt ő nem tudja, van egy nagyobb baj is.
Az írás szerzői még csak meg sem kísérlik, hogy a hiteleség látszatát keltsék. Jó, az Index eddig is híres volt felületességéről és tahóságairól, de nem gondoltam volna, hogy a jobboldali sajtóban megfigyelhető átlagos színvonalra süllyed.
Abból, hogy a Fidesz pár hónapja csakugyan visszasírta Medgyessyt, ezt előre megjósoltam, amikor Gyurcsány miniszterelnök lett, és könnyű dolgom volt -, meg az, hogy Medgyessyt hivatalosan meghívták egy olyan városba, ahol fideszes a polgármester, talán mégsem elég arra, hogy megkörnyékezést emlegessünk. Akkor se, ha a Fidesz politikájába ez is beleférne.

Mint ahogy az is belefér, hogy az Index adta lehetőséget kihasználva Révész Máriusz máris megpróbálja jól megalázni Medgyessyt, arra hivatkozva, hogy azért nincs eszük ágában sem megkörnyékezni, mert választóik fölháborodnának. Érdekes, hogy sem Szűrös, sem Pozsgay, sem Csintalan nem háborított föl senkit, nem is beszélve a Fidesz-kormány volt kommunistáiról, és a Fidesz környékén oly lelkesen kompenzáló volt munkásőrökről, besúgókról és más állampárti posztosokról. Üres hír, üres cikk, műbalhé.
Az viszont igaz, hogy pár órára megint érdekesebb lett a világ. De talán szánalmasabb is.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések