hétfő, április 16, 2012

Kotkoda és a demagóg

Giotto: Szent Ferenc a madaraknak prédikál

Ezt mondta a vérdemegóg Orbán: „furcsa, hogy az unió inkább a tyúkketrecekkel és a tyúkok életminőségével foglalkozik, mint az emberekével”.
Egyszer láttam egy filmet arról, hogy a kínaiak eltörik a kutyák lábát, amikor az éttermekbe szállítják őket, a konyhakész macskákat pedig élve nyúzzák. A narrátor a végén azt mondta: ne vessük meg a kínaiakat, mert ők egymással is így bánnak.
Nekem egyszer volt alkalmam tojásgyári sétára. A csöpp fémketrecekben hármasával ücsörögtek a tyúkok, levágott csőrrel  - hogy ne tudják egymás csipkedni. Egyetlen célja volt életüknek: tojják halálra magukat, és a termék sérülésmentesen jusson ki alóluk. Pokoli állapotok között tartották őket. Megtehették, hiszen a tyúknak nem kell kert, szemétdomb, csipegetnivaló zöld ahhoz, hogy tojást tojjon. Honnan tudtak volna ilyesmiről az emberek, ha erről nem volt szó a Kukori és Kotkodában?
Lehet, hogy a Tízparancsolatból az Isten kifelejtette, hogy “köteles vagy a rád bízott, téged tápláló állatok boldog életéről és fájdalommentes haláláról gondoskodni”, de talán csak azért, mert megfeledkezett a gonoszságunkról.  Szerencsére fölismerjük magunkban: ma már tisztességes asszony nem vesz magára olyan bundát, amit ketrecben nevelt állatról húznak le.
Ne nagyon röhögcséljünk azon, ha az EU nem csak az emberi jogokért áll ki. Jó lenne, ha soha nem készülne el az a kínai horrorfilm, amelyik arról szól, hogy mi miképpen bánunk az állatokkal. És egymással.

 .

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát ez a kormány is így bánik a zemberekkel. Egyébként az embernél kegyetlenebb "Állat" nincs.

kelgyo írta...

Ezen a mondásán én is fennakadtam. Persze mondott már hasonló marhaságokat, de mégis mindig tud meglepetést szerezni. Én úgy bemutatnám neki - ha nem látta volna - a Baraka c. filmet, hátha észre venne némi párhuzamot.

ajsa írta...

Van egy mondás, ami valahogy úgy szól, hogy egy társadalom állapota jól lemérhető abból, hogy hogyan bánik az állatokkal.

joti írta...

Az állat- és környezetvédők szerepe igen fontos.
Időnként ugyan előfordul, hogy túlzásba esnek, de az írásban szereplő eset nem ilyen.
Ennek belátásához nem kell szakembernek lenni, elég hozzá, ha némi jőérzés szorult belénk.
Orbán esetében azonban ne legyenek ilyen maximalista elvárásaink!

Névtelen írta...

A végtelen sötét gonoszság, ami jön belőled, bizony indokolná, hogy eltörjük a lábad és darabokra boncoljunk valami szűk ketrecben.

Mert te nem vagy ember, Iván!

Te nem vagy kutya sem!

Te zsidó vagy!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések