péntek, február 03, 2012

Fábry-dudorok

Mint rendesen, Fábry Sándor megint adott interjút a Heti Válasznak, mert úgy látszik, egyre többször van szükség magvas útmutatásaira.
Megtudjuk, hogy neki se tetszik, hogy Dörner olyan pályázattal nyerte el az Új Színházat, amilyennel, viszont az se, ahogy a liberális értelmiség a “hazáját fúrja, mószerolja” külföldön. Biztos igaza lenne, ha akkor is beszélt volna erről, amikor a Fidesz emberei hurcibálták körbe a véres kardot a világban, hogy a baloldali magyar kormány nehogy kapjon pénzügyi segítséget. (Kapott.)
Azt is megtudhatjuk, hogy tavaly, az Új Színház előtti, Dörner kinevezése elleni tüntetésen - ahol amúgy megfüttyögték - azért vett részt, mert még egyszer szemtől szemben akarta látni azt a liberális értelmiséget, amelyhez egykor tartozni szeretett volna. De végignézett a tömegen, és azóta ezeknek az embereknek már nem akar megfelelni." (Bár szerintem ő valaha nem csak megfelelt, hanem tag is volt, és alighanem az van, hogy már neki se, senki. Érte kár.)
Nagyon nem akar megfelelni Parti Nagy Lajosnak, akit egy, a Népszavában megjelent egymondata miatt jól megesemesezett, miszerint ő most már médiagazember lett. Attól tartok, hogy ezzel megtisztelte Parti Nagy Lajost. Minket is, mert ezek szerint olvasgatja a Népszavát.
Úgy tesz, mintha a Klubrádiót is hallgatná: elhallgattatását (!) öngólnak gondolja, mert  „az összes vérnyomásproblémával küzdő jobbos öreglány Bolgár úrra gerjed, hiszen tíz perc Megbeszéljük után már csak azt kérded: hol osztják a fegyvert?"  (Most akkor a vérnyomásos náci öreglányokat így nem üti meg a Guta? Mert, hogy dögöljenek bele Bolgárba? És Sándor, kérlek, ne lőj a fiaimra! Majd.)
Azért van abban valami rémisztően szégyenletes, hogy egy rádió megszüntetéséről csak ilyesmik jutnak eszébe Magyarország elsőszámú médiacelebjének.
De a legjobb az, hogy miközben Fábry Sándor nyomatékkal leszögezi, hogy új, közszolgálati műsora nem lesz a kormány szócsöve, siet kijelenteni: Orbán Viktort “némi történelmi távlatból a kor legformátumosabb politikusának fogjuk tartani”.
Szerintem egy bizonyos korban a haza legformátumosabb politikusa Rákosi volt, aztán Kádár. A kérdés csak az, hogy Orbán melyikükhöz formátumosodik. Igaza van, ezután semmiképpen ne erőltesse a szembenézést.
Van úgy, hogy az olyan tehetséges ember is, mint Fábry (vagy éppen Orbán) túlformátumosodik. Néha ott is dudorodik, ahol már nem kellene.


Két éve írtam: Hülye vagy, Sándor?
 .

1 megjegyzés:

joti írta...

A régi Fábryért is kár, a régi drámaíró Csurkáért is kár, az 1994 előtti Orbán Viktorért is kár.
Manapság viszont értünk, maradék, nem egészen tízmillió itthon élő magyarért kár...
U.i.: Egy olvasószerkesztői típusú megjegyzés: a „túlforátumosodik”, egyébként nagyon szellemes szóból kimaradt egy m betű.

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések