péntek, május 02, 2008

A hivatkozott is kikéri


Raj Tamás: "Kikérem magamnak!" Népszabadság • Czene Gábor • 2008. április 30.

A Gój Motoros Egyesület rendre Raj Tamás nyugalmazott főrabbi egyik írására hivatkozik, így próbálja legitimálni elnevezését. Raj Tamás felháborítónak tartja, hogy vele példálóznak.

- Tudja, hogy fontos szerepet játszott a Gój Motoros Egyesület névválasztásában?

- Semmilyen szerepet nem játszottam. Annyit tudok, hogy a megkérdezésem nélkül átvették egy írásomat a zsido.hu weboldalról.

- És folyton arra hivatkoznak.

- A goj héber kifejezés. Eredetileg, ahogyan az Ószövetségben is szerepel, népet jelent. Később a rómaiak, még később az európai keresztények, a modern korban pedig a nem zsidók szinonimájává vált. Leírtam, hogy ennek a szónak - bár akadnak, akik tévesen használják - a zsidóság részéről nincs sértő vagy pejoratív tartalma.
- A motorosok is ezt hajtogatják: nincs ebben semmi sértő, tessék csak megkérdezni Raj Tamást...

- Magától értetődik, hogy a legártalmatlanabb szó is pejoratív tartalmat kaphat, ha kiforgatják eredeti jelentéséből, és más szövegkörnyezetben használják. Nem mindegy az sem, hogy ki mondja. Ugyanaz a szó lehet kedvesen önironikus, és lehet bántó. Ismeri a Cyrano-monológot: "Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el"

- Kálmán László nyelvész elemzése szerint (ÉS, 2007. november 23.) a Gój Motoros Egyesület neve a zsidóktól való elhatárolódásra, az identitás alapján történő kirekesztésre utal, miközben burkoltan azt is állítja, hogy a zsidók kirekesztik a nem zsidókat.
- Tökéletes megfogalmazás.
- Az egyesület pólóján ez olvasható: "Ne piszkáljatok, sorstalanok!"

- Mit mondjak, nagyon kedves... Nyilvánvaló utalás Kertész Imre könyvére, a Sorstalanságra, magyarán a haláltáborok túlélőire, a zsidókra. Ízléstelen...
- Végső soron mi a véleménye a Gój Motoros Egyesületről?

- Számomra egyértelmű, hogy a szélsőjobbhoz tartozik, leginkább a Magyar Gárdához tudnám hasonlítani. Az ilyen szervezetek nem csak a zsidóknak ártanak, az egész országot lejáratják. A legkevésbé sem örülök annak, hogy ezek a motorosok éppen velem példálóznak. Egész pontosan felháborítónak tartom. Kikérem magamnak!

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések