csütörtök, június 14, 2012

A Heti Válasz szégyene

A Fidesz-sajtóbirodalom “mértékadó” zászlóshajója havi piti 275 ezer forintért vállalta, hogy nem ír semmi sértőt a II. kerületről. És ha mégis:  "azonnali hatályú, rendkívüli felmondás joga illeti meg továbbá a megbízót, amennyiben a Heti Válasz c. hetilapban a Megbízó érdekét bizonyíthatóan sértő információ, tényközlés, hirdetés, tájékoztatás jelenik meg" - írja a Magyar Narancs.
Ezt régebben úgy hívták, hogy revolver-újságírás, a törvény üldözte, a szakma mélyaljának számított. Nem is az a meglepő, hogy a Heti Válasz kötött ilyen megállapodásokat - mert ezt eléggé régóta gondoljuk a jobboldali orgánumokról -, hanem az, hogy le is írták. Szerződésbe.
Az utóbbi hetekben cunamiszerűen özönlenek azok a hírek, amelyek arra utalnak, hogy a Fidesz-közeli világ gazdasági és politikai szereplői annyira elpofátlanodtak, hogy már a látszatra sem adnak. Ez derül ki a Közgép-, a földosztási-, a vasúti-, a hirdetési piaci-, az oligarcha-cégek pályázati nyereményjátékainak ügyeiből. Vagyis bizonyos erők annyira biztosak abban, hogy évtizedekre bebetonozták magukat, hogy föl se merül bennük: belátható időn belül valaki számonkérheti cselekedeteiket, sőt még az se, hogy az ezekről szóló dokumentumok napvilágra kerülhetnek. Most majd nem az jön ám, hogy kinek kellene lemondani, eltűnni - más önkormányzatokról is van már hír, sőt a másik sajtónaszád, a Magyar Demokrata is kezd bekeveredni -, hanem azt keresgélik majd, hogyan derülhetett fény a szerződésekre. Ki az áruló?
Semmiképpen nem szeretném, ha Borókai Gábor főszerkesztő lemondana szégyenében. Nem várható el egy olyan embertől, aki az MSZMP alfelétől, az első Orbán-kormány szóvivőségén át a sajtó-védelmi pénzbehajtóságig jutott, hogy megértse, mit művelt a sajtószabadsággal. Vigye csak végig ezt a kurzust, kösse csak a szerződéseit.
Mindaddig, amíg a Fideszből vagy a jobboldalról nem szólal meg valaki, aki mértékadóbb, mint a lapja, teheti. Arra meg várhatunk, mert ma nincs ilyen ember. Pedig nem valószínű, hogy egy egész értelmiségi tömeg személyes szerződést kötött Borókaival, Simicskával, és mindenkivel, aki valamelyik Fidesz-pénztárnál árulja a sajtó becsületét.

 .

2 megjegyzés:

Unknown írta...

De.

Névtelen írta...

„Az üzemi négyszög ehavi ülésén a vezérigazgató elvtárs ismertette a vállalat eredményeit. A kiváló eredményeket felmutató beszámolóhoz csatlakozott a párttitkár elvtárs is, aki kiemelte, hogy a párttagok e hónapban is 120 százalék feletti tljesítményt nyújtottak a munka frontján. A KISZ-titkár elvtárs biztosította a véllalat vezetését a fiatalok elkötelezettségéről a tanulás és a kiváló munka iránt. A szakszervezeti titkár elvtárs pedig a szervezett dolgozók öntudatosságáról beszélt. Mindnyájan egyetértettek a vállalat jó hírének megőrzésében, és annak további ápolásának szükségességében.” Úgy tűnik, visszatérnek ezek a szép, izgalmas hírekkel teli idők a lapszerkesztésbe. Is...

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések