szerda, január 18, 2012

Schmittkedések


Drága Boros István
csak büdösbogaraknak
mondaná ezeket
(Pápai képe, persze)
Nemzeti fejlemény, hogy Schmitt Pál megszólalt disszertációja ügyében, és az is, hogy  vizsgálóbizottságot állíttat ki a Semmelweis Egyetem rektora. Most már csak egy a kérdés: a vizsgálók is úgy találják-e, hogy az akkori szabályozás megengedte, hogy kisdoktori dolgozat esetében csak a szöveg végén sorolja fel a forrásokat - mert ugye Schmitt szerint ezért nincs sem szél-, sem lábjegyzet az értekezésben. Meglepne, ha egy 215 oldalas dolgozatban 180 oldalnyit így lehetne szabályosan, idézőjelek nélkül “idézni”.
Most szólok, hogy ennek a kisdoktori-ügynek lesz egy nagyon súlyos, ma még talán fölmérhetetlen következménye. Néhány éve az azóta sajnos meghalt Boros Istvánnal szomorú délutánokat töltöttünk a szerkesztőségi szobánkban, hallgatói dolgozatokat ellenőrizve. Nem a tartalmat, hanem azt, hogy ki mit lopott. Ő fölolvasott egy szövegrészt, én begépeltem a Google keresőjébe. Rémisztő volt az eredmény: gyakorlatilag minden második hallgatónkat schmittkedésen kaptuk. 
Föl kell hívni a Magyarország elnöki tisztjére készülők figyelmét arra, hogy ezután minden dolgozatukat ellenőrzik majd. Vagyis: aki idézőjel nélkül idézett, jobb, ha más foglalkozásra készül.
(Ugyanez vonatkozik azokra is, akik majd a Negyedik Köztársaság elnöki székébe vágynak.)

 .

1 megjegyzés:

joti írta...

Szerettünk volna egy jó államelnököt,
sch mitt kaptunk helyette!?

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések