kedd, március 01, 2011

Szemforgatás, füstben

Az egezsegkalauz.hu képe

Ha valaki súlyos drogos, nikotinista, mint jómagam is, csak hasadt, kettős lélekkel tud állást foglalni egy olyan törvényterv ügyében, amelyik gyakorlatilag kirekesztetté, súlyosan büntethetővé teszi a dohányosokat.
Pedig én például magamtól is szégyenkezem, mert gyönge vagyok, és sokszor minden maradék méltóságomat elveszi az, hogy mindenáron el kell szívnom egy cigarettát. Ráadásul pontosan tudom, hogy  ebbe fogok belehalni, nem is olyan sokára. Vélhetően tíz-húsz évem veszik oda, mert tűdő-, szív- és érbeteggé teszem magam egy lélekbetegséggel.
Akik föllépnek ellenünk, okkal teszik, persze, hiszen a dohányzás nem csak azt öli, aki szívja a nikotint és a kátrányt, hanem azt is, aki a közelben van. Nem kétséges, hogy a közösségi helyeken mások egészségét, sőt életét veszélyeztetjük, amikor füstöt eregetünk a levegőbe. És az is igaz, hogy hosszú távon is el kell venni az emberek, és főleg a fiatalok kedvét ettől a - lássuk be - kívülről nézve rettenetesen gusztustalan szokástól. Mert nem csak füsttel, bűzzel jár, hanem köhögéssel, harákolással, egy különös, visszataszító emberszaggal is.
Arról persze értelmes vitát kellene folytatni, hogy minden nyilvános helyen, és főleg minden vendéglátóipari egységben meg kell, lehet-e tiltani a dohányzást. Meg lehet, persze. Mindent lehet, kétharmaddal. De vajon az a parlament, amelyik a legpusztítóbb magyarországi drogot, a pálinkát forradalmi vívmányként otthon gyárthatóvá tette, mennyire hiteles akkor, amikor a másik legsúlyosabb drogot kitiltja a pálinkaszürcsölők közeléből.
Van ebben valami szemforgató: kotyvasszad, vedeld az alkoholt, de ha rajtakaplak, hogy a kocsmában cigit is szívsz hozzá, megbüntetlek erősen. Mert így védem az egészséget. Hagyom hogy vedelj, noha tudom, hogy belehalsz, pokollá teszed mások életét, gyilkos leszel részegségedben, mert mértéket tartani képtelen leszel, balesetet okozol, ütsz, versz, garázdálkodsz, de ne merj közben cigizni!
Kellene valami olyan drogstratégia, amelyik figyelembe veszi a valóságot. A teljeset. Hogy hiteles legyen a törvénykezés.

 .

4 megjegyzés:

kelgyo írta...

Hadd írjak ide egy személyes dolgot.
Előre bocsátom, hogy tényleg neme egészséges a bagó, valahogy rendszabályozni kell, erre világszerte vannak jó példák, nevezetesen pl. az USA, ahonnan annyi - úgymond - szemetet behoznak, csak a mentalitást nem hozzák be hozzá, ami nagy hiba.
Feleségem gyógykezelésekor orvosok mondták, és számos beteg sorsa is igazolja, hogy sok súlyos műtét után a bagósok túlélési esélye jelentősen jobb, mint a nem bagósoké. Nyilván ez nem a bagóban lévő mérgek miatt van, hanem pszichológia: van miért felkelni, hajt a vágy, hogy keljünk ki az ágyból, menjünk a szabadba, és szívhassuk azt a bűzrudat. Állítom, hogy feleségem visszajövetelét is meggyorsította ez az apró momentum ...
Hát, az utolsó pár bekezdés roppantul tetszik, döbbenetes csőlátást leplez le.

scullyfan írta...

http://maniakus.freeblog.hu/archives/2011/02/25/Ne_dohanyozz_geci/

ajánlom az amúgy remek cikk szerzőjének

Névtelen írta...

Nagyapámnak fontos volt a pálinka, reggel, egy feles, semmi több. De ehhez ragaszkodott.
Én nem pálinkázok, sőt, egyáltalán nem iszok alkoholt, viszont erős dohányos vagyok, sajnos. Ha arra gondolok, hogy nem dohányoznék, viszont ugyanilyen függőségben innék akkor világos, hogy súlyos alkoholista lennék. Ha az alkoholizmus betegség, akkor lehet, sőt, biztos, hogy az én szenvedélyes füstölgésem szintúgy.
A megoldás az lenne ha meggyógyulnék és utána esetleg reggelente elszívnék egy szál cigarettát passzióból, és többet aznap nem

sziabubu írta...

Legyen elkülönített dohányzóhely a vendéglátóknál! De: én 14 éve leszoktam, viszont a passzív dohányzástól, nem a piától fájdul meg a fejem egy-egy buli után. Legyen nekem is és nektek is jogom ahhoz, hogy jól érezhessem magam!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések