péntek, október 30, 2009

Kérés a könyvek, az írók és méltóságunk védelmére



Faludy György verseinek állami ünnepekről való kitiltásának ötlete után néhány héttel új, és talán még veszélyesebb gondolatokkal kell szembenéznünk. Kérem, mindenki gondolja végig a Demokratában megjelent, Pozsonyi Ádám által jegyzett "Harcra fel!" című írás lehetséges következményeit. A szerző többek között ilyeneket üzen:


"Alakítsunk kis házi kommandókat. Három-négy fős csoportokban fésüljük át a könyvtárakat, és lopkodjuk ki, majd semmisítsük meg a ballib hazaárulás és ízléstelenség fekélygócait. Ha a kicsempészés nem megoldható, tépjünk a lapokba, firkáljuk össze, szellemi mérgezésre tegyük alkalmatlanná a futtatott senkiházik mocskait, mit hazaáruló médiánk minden szinten propagál.
Ne becsüljük le ezt a feladatot. A világ sorsa szellemi síkon dől el..."
">>Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok.<< Ez legyen a felállítandó kis szabadcsapatok indulója, kik hősi, szent harcba indulnak a magyar szellemi élet megtisztításáért. Erkölcsi gátlásuk ne legyen."


Ne minősítsük a Demokratát és főszerkesztőjét, Bencsik Andrást, aki ezt megjelentette. Kérem, ne minősítsük Pozsonyi Ádámot, de még az íráskészségét sem. Mert ennek már nincs értelme.
Ne minősítsük azokat a pártokat, író- és újságíró- és egyéb alkotószövetségeket, kulturális közösségeket és szervezeteket, egyházakat, amelyek ezt szó nélkül hagyják. Mindegy is, mit tesznek és mondanak. Cinkosok voltak abban, hogy idáig jutottunk. Már késő: magunkra vagyunk utalva.
Csak azt kérem, hogy védjük meg együtt a könyveket. Kérem a könyvtárosokat, a könyvesbolti eladókat, az olvasókat, a vásárlókat, ne engedjék, hogy ezek a gondolatok lábra kapjanak és pusztítsanak ebben az országban.
Nem tudom, hogyan óvhatjuk meg gondolatirtó gárdisták pusztítása ellen a könyveket, de ha kell, akár rejtsük el őket biztos helyre, amiképpen ezt más, vészterhes történelmi pillanatokban elődeink sokszor megtették.
Nem létezhet, hogy olvasó ember ilyesmivel egyetérthessen, ilyesmit eltűrjön. Nem létezhet, hogy ez hit-, nézet-, vagy éppen politikai vonzódás kérdése legyen Magyarországon.
Kérem, értsünk egyet Pozsonyi írástudóval: ne becsüljük le ezt a feladatot, mert "a világ sorsa szellemi síkon dől el". Ne becsüljük le magunkat! És kérem: bármi történik, nekünk legyenek erkölcsi gátlásaink!
Kérem, értsünk egyet azzal a gondolattal, amelyet meglepő módon a Demokrata ugyanennek a számnak egy másik oldalán idéz:
"A nemzeteket úgy likvidálják, hogy legelőször elveszik az emlékezésüket. Megsemmisítik könyveiket, műveltségüket, történelmüket. És valaki másféle könyvet ír, más műveltséget nyújt, és más történelmet gondol ki nekik. A nemzet lassan nem érti jelenét és elfelejti a múltját. (Milan Kundera)"


Andrassew Iván

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Pozsonyit plágiumért az azonnal ítélő bíróság elé citálni... Firkázmánya a Völkischer Beobachter 1938 őszi egyik számából lett kikopizva....

Pozsonyi nemzettárs héber neve, "Adam" többes jentésű és érdekes összefüggéseket világít meg. A "d-a-m" szótő föld, vér, vörös, ember, pénz, fizetés. Pozsonyi biztos Pressburger volt előtte és talán egy csalódott kiugrott bóher. De bóhersége előtt meg egy bukott sámán volt nyilvánvalóan, aki megégette magát a tűzmágiánál és az operából is kirugták, ahol a Niebelungokban statisztált mint al-Alberich... Tehát egy fizetett, föld-hözragadt, vér-hülye, vörheny. Az "ember" ezek mellé már nem fér oda...

kavafisz írta...

Itt tartunk!

Kováts Kristóf (kovapapa) írta...

Három kérdés.
1. Az nem lehet, hogy a Jobbik-kommandó direkte Téged provokál, Iván?

2. Nem Orbán Viktor által ajánlott sajtótermék írásáról beszélünk?

3. Tudjuk, hogy a nácik könyvet szoktak égetni. Miért is haragszanak a szélsőjobbon, ha lenácizzák őket?

Izsák írta...

Bertolt Brecht

A könyvégetés

Mikor a rendszer parancsot adott: nyilvánosan
Égessék el a káros tudást árasztó
Könyveket, s mindenünnen ökrök vontatták
A könyvvel telt talyigákat a máglyákhoz -,
Egy elűzött író, a legjobbak közül, rémülten
Fedezte fel, hogy az elégetett
Könyvek listájából az övét kihagyták. Haraggal
Íróasztalához rohant s írt a hatalmasoknak.
Égessetek el! - írta sebesen - égessetek el!
Ne tegyétek ezt velem! Ne mellőzzetek! Talán
Nem írtam könyveimben mindig az igazat? És most
Mégis mint hazudozót, úgy kezeltek! Megparancsolom:
Égessetek el!

(Hajnal Gábor fordítása)

Dr. Bognár ÉVA írta...

Csalog Zsolt azt írta a Krisztina c. könyve utolsó lapjára: "Szar világban élünk, felfogtam..."
Aztán meghalt. Jól tette. Legalább Ő nem látja-tapasztalja, mivé fajult világunk - benne Bunkóország, melyet nem is olyan régen még Magyarországnak neveztem.
Pártsemleges megtörtént-történet 2008. december közepéről:
A Nyugati aluljáróban árultam a Krisztinát Mimivel, egy cigány asszonyyal. Odajött kicsiny asztalunkhoz egy nő, s kérdi: "Mit árulnak?" Mire én: "Könyvet." Fölvesz egyet, s kérdi: "Mi van benne?" Válaszom: "Betűk." A nő, a Krisztinát letéve, megvetően mondja: "Ja, azt nem veszek."
Nem "kell" aggódni e firkásztól - szerintem. Hát NEM OLVASNAK KÖNYVET az emberek - jó része. Semmilyen könyvet!
Csókok, é

Névtelen írta...

Döbb...

Magyarország, XXI. század.

Mit lehet erre mondani? Hogy rögtön feltolul bennem azoknak a filmkockáknak az emléke, amelyek a legutóbbi nagy könyvpusztítási, -égetési akciókat mutatták be? Mikor is volt? Kedves Pozsonyi Ádám, biztos, hogy ezt akarja visszahozni? Mert ezután már csak egy lépés lenne, hogy a történelemből már ismert folytatás is bekövetkezzen. Tanuljon hát, legyen kedves, történelemet is, ne csak gyalázkodást!

Ja, és még egy: a szólás alkotmányosan biztosított szabadsága nem egyenlő azzal, hogy lázítok olyan eszmékkel, amelyeket megbuktatása óta üldöz majd az egész világ.

Ezt pedig nem csak Pozsonyi Ádámnak, hanem a magyar törvényhozásnak, és a számomra hihetetlen, mi több, felfoghatatlan ítélkezési gyakorlattal bíró magyar bíróságoknak is üzenem.

Üdvözlettel:

Himer Csilla

Fremdenführer írta...

"...szent harcba indulnak a magyar szellemi élet megtisztításáért. Erkölcsi gátlásuk ne legyen."

Érdekes gondolatok. Talán nem csak én asszociálok akkor már következő lépésben a "szellemi mocskot" írók likvidálására. Erkölcsi gátlások nélkül. Mert ez "szent ügy".

Ismerős duma - és sajnos egyszer már bevált...

Rowena Shepard írta...

Felháborító, de sajnos, nem meglepő. Mondjuk én már az "Így írnak" rovatot sem olvasom el a Népszavában (minek idegesítse magát az ember folyton), de azért valahányszor azt hiszem, ennél lejjebb már nem tudnak süllyedni, mindig kitalálnak valami még nagyobb primitívséget. A szomorú az, hogy a nép nem kel fel egy emberként és nem rendez szimpátiatüntetést a megsértett írók mellett... kulturáltabb helyeken ugyanis ezt tennék.

Magyar szakot végeztem, ezért különösen felháborít az ilyen vandál ötlet. Mi lesz itt, ha ezek netán hatalomra jutnak? Wass Albert-szintű fércműveket tanítanak majd az iskolákban? Ugyanis a legtöbb nagy író nem a konzervatív táborból került ki...

Spenót írta...

"Erkölcsi gátlásuk ne legyen."
Garantáltan nem lesz... :(

Majd akkor aggódjunk, ha a hatalom buzdít könyvégetésre. Ezek maguktól nem tudnak olvasni, válogatni.

Névtelen írta...

Nincs új a nap alatt drága barátaim,ennek a jövendő kommandónak egy előhírnöke már évek óta írogat "zsidó" megjegyzéseket a FSZEK Központi Könyvtárának általa kiválasztott könyveibe, folyóirataiba, elkapni, leleplezni lehetetlen. Sok ezer könyvtáros nevében reménykedem, hogy lesz szemük, eszük és bátorságuk azt a néhány felbuzdított majmot kidobálni a könyvtárakból, akik kommandózni akarnak, ja és az igazi olvasókban is bízzunk! De, ha ez a rettenetes szöveg megfogan, akkor azért valóban lesz mire figyelni.

Fremenführer írta...

Közben még azon gondolkodtam el, hogy ha én egy sajtóorgánumban gyakorlatilag nyilvános rongálásra szólítok fel, akkor vajon ezért miért nem vagyok bármilyen formában felelősségre vonható?

Csendes írta...

Nem hiszem el, hogy ez a barbár gondolat megfoganna, értelmes ember ezt nem gondolhatja komolyan, nem csatlakozhat ehhez.

Olvasva azonban az itt megjelent megjegyzések közül egyet-kettőt, csendben megkérdezném, hogy a szerző - írása alapján - miért is érzi magát különbnek a bírált cikk írójától...

A könyvégetéssel kapcsolatban pedig nem kell mindjárt a nácikra gondolni, mert könyvégetések minden korban előfordultak, különböző okoktól vezéreltetve.

Névtelen írta...

Hja, nem kellett volna figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jeleket és azoknak a kiabálását, akik már évekkel ezelőtt észlelték az aggasztó jeleket. A Legfelsőbb Bíróság és a PKKB ítéleteit a zsidó betétkönyvek ügyében. A sajtóban megjelent szörnyű írásokat, a csőcselék kiabálását az utcán és a lelátókon, a Magyar Gárda avatását a Köztársasági Elnök rezidenciája előtt, a Magyar Gárda vonulását, stb. Dehát állítólag demokráciában élünk, ezt mind meg lehet tenni, elvégre szólásszabadság van. Miért nem vesszük végre tudomásul, hogy egy fasiszta államban élünk, és lassan, de biztosan elindulnak a vonatok... Tényleg azt képzeli valaki, hogy Európát érdekli a magyar zsidóság? Tényleg azt képzeli valaki, hogy lesz egy lélek is, aki megmozdítja az ujját a magyar zsidókért és cigányokért akkor, amikor már késő lesz? Tényleg azt képzeli valaki, hogy az a kormány, amely ezt eltűri, nem fasiszta? Ébredjetek már fel végre!!
dr. Gál Péter

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések