péntek, október 31, 2008

A hallgatag főméltó



Hetek óta várom, hogy mondjon valamit. Nekünk, a népének. Először például azt, hogy „tekintettel a rendkívüli világgazdasági helyzetre azonnal félbeszakítom jordániai látogatásomat. Fölkértem a miniszterelnököt, a Nemzeti Bank és a pártok vezetőit, hogy hazaérkezésem után keressenek föl, és számoljanak be az ország helyzetéről, a nemzetgazdaság állapotáról, a válság lehetséges következményeiről, és természetesen a terveikről. Már innen, Jordániából azt üzentem, hogy helyénvalónak látnám egy Nemzeti Csúcs összehívását akkor is, ha annak semmiféle alkotmányjogi fölhatalmazása nincs. Természetesen, mint az ország államfője, jómagam elnökölnék, mert úgy gondolom, hogy kötelességem egy ilyen helyzetben a súlyosan veszélyeztetett Magyarország egységét reprezentálni, és tekintélyemmel biztosítani, hogy ne választási pörlekedés, hanem valódi, előre mutató vita alakuljon ki. Hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy nem folytathatjuk tovább azt a gyakorlatot, hogy miközben a szakadék széle felé rohanunk, vagy nincs politikai akarat a változtatásra, vagy pártpolitikai érdekek miatt bármilyen eszköz bevetésével megakadályozzuk az érdemi változásokat.

Pár nap múlva, egy másik nyilatkozatra vártam: „Ha már nem nekem jutott eszembe összehívni a Nemzeti Csúcsot, lemondtam a hortobágyi látogatásomat – ne dögöljenek meg a madarak, de az emberek most fontosabbak -, magamhoz kérettem a miniszterelnököt, a Nemzeti Bank vezetőjét, a pártok …. ésatöbbi, hogy tájékozódjam, miképpen juthatunk ki a nyilvánvaló válságból, mit tehetek, miképpen lehetne megvédeni legalább a legszegényebbeket a válság hatásától, ésatöbbi, ésatöbbi.”

Megnyugtató volt, hogy hallgatag főméltóságunk nem volt tétlen, és legalább Erdélyben utazgatott. Aztán mégis üzent: erőműépítés helyett inkább takarékoskodjunk. Megfontoltam intelmét.

Lehet, hogy siket vagyok, de nem hallottam, hogy beszélt volna a miniszterelnökkel, vagy bárkivel. Pedig talán nem csak a „morális válság” idején tartozik nekünk néhány szóval vagy cselekedettel.

Most elment Svájcba. Jó utat Elnök Úr, remélem, legalább egy megkésett, bíztató képeslappal megtisztel minket.

2 megjegyzés:

Malvina írta...

Én viszont már régóta nem várom! Ugyanis egy párszor nekiszaladt már, de abból sem sült ki semmi. Legalábbis semmi jó.
Igaz, vannak olyan helyzetek - az egyének és egy ország életében is -, amikor a rosszat éppen az jelenti, ha semmit nem teszünk, ha semmi nem történik. Tehát némi ellentmondás van a dologban, mert ezzel a logikával bizony , az Elnök úr akkor is tesz valamit, amikor pedig nem tesz semmit . Pontosabban tesz valamire, mégpedig a kötelességére, ezáltal pedig az egész országra. Méghozzá egy jó nagyot. Helyette viszont nekem csak egyet áll módomban tenni : helyette is szégyelni magam, de nagyon! :(((

Pocakos írta...

Nem vagyok biztos, hogy SL megszólalása egy ilyen "pánikra alkalmas időben" nyugtató hatású lett volna. Eddig sem ez volt rá jellemző. Jó példa a közelmúlt:
http://pocakos.blogspot.com/2008/10/vzummentessg-s-valsg.html

Iván, bejegyzésed, hiányod, számomra arra jó, hogy átgondoljam: mi is Mo.-on az államfői poszt, szerep? A US-ben, egyszemély az állam- és kormányfő. A franciáknál az államfő viszi a "primet" (azt sem tudom, ki a kormányfő). A németeknél a kancellár (kormányfő) a szószóló, az államfő nem avatkozik bele napi ügyekbe, pláne gazdaságiba. A pánik hangulatot ott egy egyszerű bankbetéti garanciával "levezették". A királyságokban (UK, svéd, dán stb.) az államfőnek számító uralkodó úgyszintén nem szól bele ilyen esetekben. Ha igen, akkor már (rég) NAGY BAJ van! Eddig azonban sehol sincs "tömegeket megmozgató", utcára csalogató(?) hangulat - szerencsére. Még "taxis blokádos" sem. Szóval, én nem látom olyan vészesnek a helyzetet, hogy SL-nek ("bölcsen") meg kellett volna szólalnia.
Két adalék a témához:
http://pocakosgondok.blogspot.com/2008/10/amit-vlsgrl-tudni-kell.html
http://pocakosgondok.blogspot.com/2008/10/amerikt-nem-flteni-megrteni-kell.html

A holnapi (nov. 02.) 70. évfordulóról sehol sem látok ("hivatalos") megemlékezést
http://pocakosgondok.blogspot.com/2008/10/gncz-kinga-megvezetve.html

De a mairól sem: ma 90 éve (1918.nov.01.) szakadt el Magyarország - hivatalosan - a Monarchiától, és lett gróf Károlyi Mihály miniszterelnök.

Tényleg, ilyenkor, ilyen évforduló alkalmakor hol van a köztársaság elnöke? Erről neki kellene megemlékeznie !!!

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések