kedd, február 24, 2009

Döbrögi-törvény


A múlt héten az amúgy teljesen jogos fölháborodás fölhozta a halálbüntetés bevezetésének követelését. Vannak vérmorcos erők, amelyek ezt folyamatosan napirenden tartják, és csak az alkalomra várnak. Mivel ők is tudják, hogy a halálbüntetést soha senki nem vezetheti be többé, ezzel kár foglalkozni.

A "három csapás törvény" fideszes javallatáról viszont akár értelmes vita is kialakulhat. Lényege: aki háromszor követ el „erőszakos, személy elleni bűncselekményt”, az akár tényleges életfogytot is kaphat.

Ámbár föl kell hívnom a figyelmet: akkor sajnos Lúdas Mátyás gyanúsított esetében azonnal meg kell változtatni a tényállást, különös tekintettel arra a súlyosbító aljasságra, hogy egy kiszolgáltatott embert püfölt el háromszor. A mi Matyink természetesen nem lehet tananyag, kötelező olvasmány sem. Ha csak nem volt cigány, mert akkor még jó lesz a Magyar Hírlapba példabizonyítéknak.

Elnézést, hogy viccelődtem, de talán ez a példa is fölhívja a figyelmet arra, hogy a kérdés bonyolult, és egyáltalán nem biztos, hogy ami Amerika egyes városaiban bevált – másokban meg nem -, az itt is egy az egyben bevezethető. Ha például belegondolunk, hogy itt nyilvánvaló, egyértelműen személy- sőt hatósági személy elleni erőszakért sorozatban osztanak fölfüggesztett ejnyebejnyét, akkor talán először azon kellene elgondolkozni, hogy a meglevő törvényeinket alkalmazzuk szigorúbban, és ha az se lesz hatásos, akkor vessük be az életfogytozást.

Ne legyen félreértés: azt gondolom, hogy ha szükséges, gyorsan és praktikusan kell szigorítani a törvényeken, mert azok arra valók, hogy megvédjenek minket.

Viszont, ha szigorítunk, akkor máshol meg esetleg legyünk mértéktartóbbak. Például már 1994-ben – az idős Kovács Mihály bankár letartóztatásakor – azt gondoltam, hogy nem kellene rabszíjon, bilincsbe verve vezetgetni és fényképeztetni olyan embereket, akik még bűnösnek sem tekinthetők, hiszen csak gyanúsítottak. Mert magunkat szégyenítjük mások alázásával. És ez sajnos most nem is a „kerületiek” letartóztatása miatt jutott eszembe, hanem arról, hogy Szanyi Tibor azt nyilatkozta: bilincsezné a bankárokat.

Nyilván nehéz ellenállni a haragos népléleknek való megfelelés kényszerének, de ez jobban áll a jobboldal vérmorcosainak.


( Lassan elkészülök új oldalammal: http://www.andrassew.hu )


Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések