péntek, január 26, 2007

Apró pitiánerkedés


Tanulságos kicsi íráska jelent meg a Magyar Nemzetben „Apró Piroska is nyertes a Népszavánál” címmel. Arról szól, hogy mi nyereményjátékkal igyekszünk föltornászni a példányszámunkat. Már itt megjegyzem, hogy a mai előfizetői, hátrányos terjesztési viszonyok között kicsit fura, hogy egy napilap ezen gúnyolódik, bár nem ez az egyetlen furaság ebben a történetben.
Ha jól értem, az a lap, amelyik az utóbbi időben arról híresült el, hogy valami sunyi szerzőtől álneves cikket közölt, miután előtte nem mondott le a főszerkesztője egy hamis levél közlése után, azt kifogásolja, hogy mi nem csalunk.
Az történt, hogy bizonyos szervezetek és emberek előfizettek a Népszavára, és ezzel jogot kaptak egy ajándéksorsoláson való részvételre. Gondolom, a Magyar Nemzetnél szokásos fideszes szemlélet szerint, ezt is a jog határán lavírozva kellene lebonyolítani. A legegyszerűbb: előre megdumcsizni a közjegyzővel, aki a törvényességet felügyeli, vagyis azt, hogy ki lehet és ki nem nyertes, mert akadhatnak olyanok, akiket esetleg majd húzáskor valamiért ki kell zárni, hiszen röstellnünk kellene őket. A nyertes nem lehet az állammal, annak szerveivel kapcsolatban, egyetlen-egy alkalmazottja se ismerje lapunk főszerkesztőjét, és pláne ne legyen a miniszterelnök anyósa. Mert ugye - sokak mellett - nyert egy cég, amelyik üzleti kapcsolatban van velünk, valamint állami hivatalok, sőt az a kerületi önkormányzat is, amelyiknek a tévéjében Németh Péter vezető szerepet vállalt.
Bár a Magyar Nemzet szerint talán az is jó megoldás, ha ilyenkor legalább a sunyiskodás eszközeit vetjük be. Például Apró Piroska, aki odáig vetemedett, hogy szeretné minden nap megkapni a lapot, és erre pénzt áldoz, ha nyer, akkor azt nem közöljük az értesítőlistán, hanem a főszerkesztő személyesen viszi ki neki azt a zenei CD-t, amihez a közjegyzőileg hitelesítetten vak szerencséje juttatta. És a kezét tördelve, szemét forgatva el is magyarázza: erre azért kényszerült, nehogy neki baja legyen abból, ha a fényes tekintetű jobboldal rájön, hogy Népszavát merészel olvasni.
Már csak arra vagyok kíváncsi, mi lesz akkor, ha a Magyar Nemzet is megpróbálja nyereményjátékkal növelni a példányszámát, és azon mondjuk, valamelyik Orbánné nyer. Vagy - pláne - maga Apró Piroska, aki ki tudja miért, előfizet rájuk is. Ahogy a hamis levél történetben utolérte őket a végzet, előfordulhat ilyesmi is. Mi nem fogunk gúnyolódni. Mert pitiáner lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések