kedd, július 01, 2014

Hende Csabára várva


Szabálysértést követ el az, aki jogtalanul használja a Vöröskereszt jelképét, pedig sok látássérült még mindig a fehér alapon vörös kereszt szimbólumot használ a vakvezető kutyák hámján, noha a törvénysértés megszüntetésére 2011-ig kaptak haladékot - írja a Bors. A Magyar Vöröskereszt 2007-ben indított kampányt, hogy a jogosulatlanok ne használhassák a jól ismert jelképet. Ugyanis a Genfi Egyezmény és több magyar jogszabály is kimondja: csak a honvédség egészségügyi alakulatai és a Vöröskereszt Mozgalom tagjai használhatják. A büntetés 50 ezer forint. Ez nevetséges. Nagyon is komfortos dolog ott az a vörös kereszt. Azt fejezi ki, amit gondolunk erről a jelenségről. Megszoktuk, megszerettük.
Soha el nem tudtam volna képzelni, hogy a Vöröskereszt ilyen helyzetbe tud juttatni vak embereket. Ha nem a Vöröskereszt, akkor a törvényhozók. Persze fölmerül egy-két kérdés.
Például miért nem viselhetnek vöröskeresztes jelet azok, akik bármilyen egészségügyi problémák miatt szorulnak kutyák segítségére? Egyáltalán elképzelhető, hogy egy rendőr odamenjen egy vakhoz azzal, hogy megbünteti 50 ezer forintra, mert tiltott jel van a kutyáján? Volt már erre példa? Mert akkor a rendőrségének is át kellene gondolni: ez csakugyan beletartozik-e a testület hivatásrendjébe? És ha a vak azt mondja a rendőrnek, hogy ő azt a tiltott jelet nem látja, tehát nincs is ott? Hogyan bizonyítja a rendőr, hogy a vak vétett? Mi van akkor, ha a vak azt mondja, hogy ismeretlen - láthatatlan - tettes vöröskeresztes jelet rakott a kutyájára, pedig reggel még vörös félholdas volt? Különben: nincs is kutyája. A rendőr kóbornak nyilvánítja a legalább másfél millióért kiképzett - állatot, és ráküldi a sintéreket?
(A vakok is és a rendőrök is jó humorú emberek, ha egymásra találnak. Volt egy éjszakai rádióműsor vakoknak, amit jómagam vezettem Weszely Ernővel a vak harmonikással. Egyszer a Rádióból jövet a Dohány utcába kanyarodtam, mert nem vettem észre, hogy az “behejtani tilos” lett. A rendőrök meg ott vártak csípőre tett kézzel. Mondták, hogy mennyi lesz a büntetés, mire Ernő megszólalt, hogy “nem az Iván tehet róla, mert én nem figyeltem eléggé, nem láttam a táblát és nem szóltam neki.” Mivel a rendőrök látták, hogy ő csakugyan nem lát, erős röhögésbe fogtak, és el is tépték a följelentést.)
Mi van akkor, ha a rendőr nem látja jól a színeket? Ez azért merül föl éppen bennem. mert színvak vagyok, és végignéztem egy csomó képet a vakvezető kutyákról. A fényképekről - de a való világban sem - nem tudom megállapítani, hogy a hámkeresztek milyen színűek. (Vélhetően zöldek vagy vörösek.)
Mi van akkor, ha a honvédségben több jóérzés van, mint a vöröskeresztesekben, és egy külön erre a célra létrekeltett egészségi alakulatba sorozza a vezetőkutyákat. (Hende Csaba jogtulajdonos jólelkű ember, és mindig szükség van a hadsereg népszerűsítésére.) A vak ember is és a kutya is remek marketingolásra, ezért is értehetetlen az egész történet. Nem lepődnék meg, ha a Vöröskereszt meghitten szaladgáló lovakkal javítana imágóján.

Talán hírnévjavításra jó, elegáns megoldás lenne, ha a Vöröskereszt elkülönítene egy összeget arra, hogy minden vakvezető kutyát meglepjen egy törvényes jeles hámmal. Biztosan jobb érzést keltene, mint ez a fenyegetőzés.

Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések