vasárnap, február 09, 2014

Egy csodamasina hiánya

az fn.hir.24.hu képe
A kifőzdében, ahova ebédelni járok, úgy délután egykor kezdődik a politikai vitakör. (Tagjai a kocsmából kinézettek, akik vallási okok miatt nem isznak alkoholt. Azt vallják, hogy többet árt, mint használ. De málnát se ihatnak, mert abban a cukor nevű drog van, amit kerülniük kell. Hova menjenek beszélgetni azok, akik cukorbetegek, agyműtöttek, pélpanaszkodók, szomorúmájúak vagy éppen az alkoholra allergiásak - ami ritka, de rendkívül kínos betegség egy olyan országban, ahol inni becsületbeli kötelesség?) 
Legelőször szavazunk: mi lesz a választás eredménye? Én azt mondom, hogy mindegy, mert az EU és az USA csalásnak hozza ki az egészet. Mert hogy az is: az egész választási törvény. Az amúgy inkább fideszes Trócsányi úr szerint Orbán veszít, mert Isten egy dologért leckéztet az idők kezdete óta: az a nagyképűség. A szavazás eredménye 5:1 Orbán ellenében. Rátérhetünk az érdemi talányfejtésre.
Hete már a legfőbb titok, hogy vajon Orbán Viktornak miért volt annyira sürgős a Putyinnal való megegyezés, noha még hosszú ideig ráért volna muzsiknak bevackolódni a muszka elnök dácsájára. Praktikusan akár 2018 után is aláírogathatott volna, ha esetleg idén választást vesztene, de ragaszkodna az oroszokhoz.
Sipők úr közbevetése: értjük-e, hogy Orbánnak miért Putyin a partnere, miközben Putyin elnök, ő meg “csak” miniszterelnök. Illetlenség, hogy nem Áder János írogat alá. De most nem ez a lényeges kérdés. Hanem az, hogy miért pont most, hova a sietés. Csöndesen mondom, hogy kicsit világosodtam: Orbán kétségbeesésében ment dácsázni. Mert hiába várt éjt nappallá téve a felcsúti ablaknál téblábolva: csak nem jött Széles Gábor az az örökmozgó-féle ingyenmasinával. Nem lesz energiarobbanás Magyarországon. Pedig azt ígérte.
Soha életében nem csalódott még emberben akkorát, mint a mágnásban.
Pedig nagyon regényes volt a dolog. A múlt év tavaszán ezt írta Széles Gábor a Facebookon: „Mi történt? Kiszállt a kalitkából a »madár«. Három órán keresztül hibátlanul repült. Legközelebb három hétig kell folyamatosan repülnie, hogy végleg elhagyhassa a kalitkát...” 
Nem tudta maradéktalanul tartani a titkot. Megjegyzésekhez tett megjegyzéseiből kiderült: amiről itten szó van, az az őszre ígért dolog, miről azt mondta, hogy ismét kétharmadot hoz a jobboldalnak, az országnak pedig 500 éve nem látott fejlődési periódust. 
A szakértők úgy találták, hogy “Tesla generátora pöröghet Széles Gábor kalitkájában”.
Én mindenesetre hittem Széles Gábornak. Végülis komoly ember.
Valami egymilló munkahelyet is ígért! - Vette közbe az éppen akkor érkező Goldman bácsi. De én erre nem emlékeztem. 
Goldman bácsi szokatlanul vidám volt. Rákérdeztem. Csangra, a kíni büfésre hivatkozott, aki neki azt mondta, hogy az oroszok - éppen úgy mint kínaiak - lassan megtanulják, hogy nem háborúzni kell, hanem eladósítani.
Végül aztán abban maradtunk, hogy könnyen lehet: Széles nem hozta az őszre a csodamasinát - ez nagyobb tragédia lett a jobboldalon, mint a balon az összefogás hiánya, csak nem figyeltünk oda. Hiszen a láthatóan energiabolond Orbán abból évszázadokig finanszírozhatta volna , de még a fizetett ellenzéket, a vásárolt választókat is, ésatöbbi. 
Kénytelen volt Putyintól elfogadni a szerződéses alamizsnát. 
Így jártunk. Oroszország jobban teljesít.


Nincsenek megjegyzések:

Fodor Ákos: ECCE HOMO

Fenyegetésük
mulatságos. De ahogy
félnek: megrémít.

Népszerű bejegyzések