kedd, szeptember 09, 2008

Az égés


Navracsics úr helyében nem tréfálkoznék a Chartával. Nem minősíteném „égésnek”. Sose írtam le róla, amit eléggé régóta gondolok: ahogy múlnak az évek, úgy veszti el a tartását. Talán azért, mert annyi ésszel, mint amennyi neki van, nem lehet egyenes gerinccel szolgálni egy minden méltóság és eszme nélkül való – bár kétség kívül terebélyes - lufipártot. Navracsics Tibor, a vándorhitű Orbán Viktor első számú hoppmestere azt írta a naplójában, hogy „Úgy kellett a gyűlölet hullámait felkorbácsolni a magyar társadalomban, hogy mind a megbízható tollforgatók, mind pedig az egyéb - nem mindig a társadalom nyilvános életéhez tartozó - cselekményekben otthonos mozgó munkatársak is nyaraltak.”

Vagyis: nem volt itt semmi baj, Gyurcsány a hibás, aki a melegfelvonulás után (!) korbácsolta föl a gyűlölet hullámait ebben csöndesen pihegő, szeretetteljes hazában. Csak azért, hogy összehozhasson egy tüntetést. De a köznyaralás miatt ez nem sikerült, már az is nagy dolog volt, hogy megalakult valami charta. És ez a nagy égés.

Szerintem meg az a nagy égés, hogy a Fidesz frakcióvezetője eltűri a frakciójában Wittner Máriát, a magyar gárda zászlóanyját. Vagy éppen Lezsák Sándort, aki könyvtárt avatott a jobbikosokkal. Eltűrte, hogy a Fidesz Balogh úr erkölcsi támogatásával fölturbózza, tényezővé tegye azt a súlyosan magafajta Morvai Krisztinát, aki most éppen a kuruczinfonak ad interjút, mint a jobbik reménybeli brüsszeli vezérképviselője. Eltűrte, amit Semjén és Bayer zsidózásban, Bayer cigányozásban megengedett magának, és eltűrte, hogy ezt eltűrte Orbán. Ahogy eltűri, hogy az a sajtómágnás lebzseljen Orbán közelében, aki egy liberális napilapot és egy „gazdasági” tévét a Jobbik és más nyomorult erők szócsövévé tett. Hogy pontosan fogalmazzak: Navracsics úr hagyta, hogy a magyar újnácizmus intézményesüljön, és ehhez kölcsön adott, vagy engedett embereket. Ha nem így lett volna, ma nem kellene szégyenszemre chartázni, hanem együtt takarítanánk ki a nácikat az országból. Egy polgári államban élnénk.

Megbízható tollforgató vagyok: mindig emlékeztetem majd ezekre a hitványságokra Navracsics urat. Hogy égjen, vénkorában is.



3 megjegyzés:

  1. Tartását?! Te beszélsz emberi tartásról, te kommunista, hazaáruló, senkiházi szar? Te kriptocionista lelki nyomorék?

    Röhejes vagy, Iván.

    VálaszTörlés
  2. Lényegében egyetértek az írásban megfogalmazottakkal. Egy ponton azonban eltérő véleménnyel élek. Nevezetesen a Kormány felelősségének kérdésében, már ami a demokratikus intézményrendszerünk működését, ebből következően állapotát jelenti. Ami -lássuk be - igencsak megkönnyítette - sőt olykor fel is dobott egy-egy labdát - a gátlástalan és felelőtlen ellenzék dolgát.

    Olvasom, hogy a charta újbóli életre hívását a Művészetek Palotájában megtartott szombati eseményen jelenlévők elsősorban azzal indokolták, hogy a demokráciát, és a demokratikus intézményrendszert ma nagyobb veszély fenyegeti, mint az elmúlt 18 évben bármikor.

    Na, akkor emlékezzünk csak a demokratikus intézményrendszerek közül a köztársasági elnök megválasztásának körülményeire, az elnök folyamatos vérszegény, soha nem egyértelmű kettős beszédeire, zavaros megnyilatkozásaira. Az alkotmánybírósági és a különböző bírósági keserű komédiákra, bohózatokra, az u.n. szakszervezetek vezetőinek médiabalettozásaiban kimerülő működésére, a politikai pártok finanszírozásának korrupciós mechanizmusaira, a kormány egyre erőteljesebb hitelvesztésére, a parlamentben folyó röhejes papírgalacsin-dobálásokra, no meg az egyházak különböző szerepzavaraira.
    És akkor a közbeszéd nyelvhasználatáért, stílusáért kiemelten felelős közszereplők agresszív és közönséges, alpári megnyilatkozásait még nem is említettem. Nem is folytatom tovább, csak halkan megkérdem, hogy akkor most ki/k és mi/k is fenyegetik ma a demokratikus intézményrendszert? És vajon elgondolkodtak-e ott , e charta létrehozói és támogatói között ülő T. potentáltak az ok és okozat - nem minden esetben tyúkéstojás problémára redukálható - összefüggésein?

    Mert a csodákban ugyan nem hiszek, de abban igen, hogy egy viszonylag normálisan működő demokratikus intézményrendszer, amelyikre azért a mindenkori kormányzatoknak, a politikai elitnek bizony jelentős hatással kell/kéne lenniük, komoly esélyt jelenthetett volna a szélsőséges megnyiulvánulások visszaszorítására, e történések következményeinek kontrollálhatóságára. És ha a kormányzat nem vette volna fel a kesztyűt, a Jobbik kesztyűjét, hanem a saját dolgát próbálta volna meg minél jobban végezni, akkor ma nem itt tartanánk.

    Hallhatjuk, láthatjuk:
    Megegyezés-Szakértés-Időelőtti választás. Ez is csak amolyan félrevezető hármas út képlet. Hogy lehet, hogy arra eddig nem gondoltak, hogy idő előtt válasszák a szakértéssel történő megegyezést?

    VálaszTörlés
  3. ó, egyáltalán nem kedves névtelen, Ivánnak legalább neve van, és a véleményét nevével vállalja.
    én azt gondolom, a kommunista jelzőkkel felelőtlen dobálózást pedig azok szoktak élni, akiknek lenne mit seperni a saját házuk táján is. jó példa erre Kövér.
    szóval: hátrébb az egerekkel, mert gyávának nem Iván gyáva, hanem aki névtelenül pampog.
    Tüske.

    VálaszTörlés